Excellente zorg voor dementie en ouderenzorg in Giersbergen

Foto:

Zorgboerderij Giersbergen gaat vanaf 1 januari 2015 als eerste zorgorganisatie in Nederland het concept ‘belevingsgerichte zorg’ invoeren. Het concept garandeert een uitstekende leefkwaliteit,  zonder hogere kosten en heeft zeer positieve effecten op mensen met dementie.

Zorgboerderij Giersbergen is een dagbesteding voor ouderen. Veel cliënten lijden aan dementie. Toen Hellen Junggeburth, eigenaresse en zorgmanager van de zorgboerderij, hoorde van het concept ‘belevingsgerichte zorg’ was ze vrijwel meteen om. Ze vertelt: “Het concept boekt al decennia ongekend resultaten in Duitstalige landen, waar de zorg voor dementie veel verder is ontwikkeld dan in Nederland. ‘Belevingsgerichte zorg’ is ontwikkeld volgens het psychobiografisch verpleegmodel van professor Erwin Böhm, deskundige op het gebied van geriatrische verpleegzorg. Het garandeert een uitstekende leefkwaliteit zonder hogere kosten.” 
Langer zelfstandig, minder belasting mantelzorgers
“Het heeft zeer positieve effecten op mensen met dementie. De methodiek van Böhm zorgt ervoor dat dementerende mensen véél langer zelfredzaam blijven en hierdoor ook veel langer thuis kunnen blijven wonen, zonder te zware belasting van mantelzorgers. Het concept bewerkstelligt dat mensen tot het einde van het dementieproces actief en mobiel blijven. Dit is nu juist waar onze dagbesteding zich op richt, dus ging ik op onderzoek uit hoe we een en ander op onze zorgboerderij konden implementeren.”
Wereldprimeur
Inmiddels zijn de eerste stappen gezet; Zorgboerderij Giersbergen heeft zich gekwalificeerd en het streven is om eind 2015 als eerste in Nederland gecertificeerd te zijn. De zorgboerderij gaat bovendien een stap verder. Als eerste extra-murale zorgaanbieder zal Zorgboerderij Giersbergen de methodiek van Böhm doortrekken naar het thuisfront. Hellen Junggeburth: “Dan pas zullen de resultaten optimaal zijn.” Dit initiatief is zelfs een wereldprimeur, want het is ook in de Duitstalige landen nog niet opgezet. De organisatie Böhm is dan ook zeer enthousiast over de toetreding van Zorgboerderij Giersbergen.

Begeleiding voor thuis
Hellen Junggeburth doet met de invoering van het concept een flinke investering; ze heeft er dan ook alle geloof in. “Al onze medewerkers worden opgeleid, er komt begeleiding voor het thuisfront op de zorgboerderij. Waar nodig worden mensen thuis ondersteund en er worden groepstrainingen voor de naasten van de cliënten georganiseerd. De hele implementatie wordt begeleid door een drietal Nederlandse en een aantal Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse professionals.” 
Excellente zorg
Waar de reguliere zorg achteruitgaat, gaat zorgboerderij Giersbergen een versnelling omhoog, op weg naar excellente zorg. Geen poespas, maar kwalitatief hoogwaardige zorg die uitzicht biedt op zelfredzaamheid, behoud van eigenwaarde en kwaliteit van leven zo lang als dat écht mogelijk is. Alle informatie zal binnenkort beschikbaar zijn op de website van Zorgboerderij Giersbergen: www.zorgboerderijgiersbergen.nl.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen