Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden: Volleybal

Foto: Jos van der Ven

Midden in de vakantieperiode gewoon is Aagje er ook; deze keer in gesprek met Jos van der Ven, bekend in Heusden als buurtsportcoach bij de Schroef. Maar Aagje sprak hem in zijn rol als trainer en bestuurslid van volleybalclub Minerva.

Aagje is nieuwsgierig naar Sport in Heusden.
Aagje is dit keer op zoek gegaan naar Volleybal in de gemeente Heusden. Terwijl de volleyballers in Tokyo het podium niet wisten te behalen en de aandacht op de landelijke tv voor deze sport niet erg groot is, zijn er bij Minerva zo’n 200 spelers te vinden die met veel plezier volleyballen. Aagje is in gesprek met trainer Jos van de Ven, die in het bestuur ook de technische commissie vertegenwoordigt. Als Aagje aan volleybal denkt, ziet ze steeds voor zich hoe volleyballers na ieder punt elkaar even aanraken, dus daar wil ze meer over weten.

Volleybal dus, brand maar los!
“Volleybal is een technische, moeilijke sport. Maar als je het spelletje eenmaal kent is het zo gaaf. Je bent constant in beweging en je gebruikt alle spiergroepen want je loopt, valt ,springt en duikt. En dat allemaal in een heel kleine ruimte, waar je als team zowel moet aanvallen als verdedigen. Je hebt elkaar keihard nodig en je doet het echt samen. Dat maakt het een geweldige sport”
Het enthousiasme straalt eraf als Jos vertelt over ‘zijn club’ Minerva. Zo’n 7 jaar geleden kwam hij als Tilburger hier om de Dames 1 te trainen. Wat later volgde het lidmaatschap van de technische commissie en zitting in het bestuur. Inmiddels traint hij de jonge dames van het tweede team. Een mooie positie binnen de vereniging om de lijnen mee uit te zetten, zeker omdat hij tussendoor ook nog 3 jeugdteams onder zijn hoede heeft: een clubman pur sang dus!

Waarom raakt iedereen elkaar aan na elk punt bij Volleybal?
“Natuurlijk ‘vieren’ we het punt, maar nog veel belangrijker is dat we het teamgevoel en saamhorigheid uitstralen op zo’n moment. We staan ieder aan één kant van het net en in die zin heb je nauwelijks contact met je tegenstander. Met dit moment maak je een statement naar de tegenpartij. Sommige teams hebben er ook een yell bij. Je kunt het een beetje vergelijken met een team dat er heel gelikt uit ziet: allemaal hetzelfde tenue, mooi verzorgd. Dat geeft de indruk dat ze goed zijn. Onzin natuurlijk, maar dat stralen ze uit en dat doen wij ook op zo’n moment. En geloof me maar: het werkt echt!”

Wat is voor jullie een belangrijk aandachtspunt?
“Er is maar één manier om een sport en een vereniging levendig te houden en dat is de jeugd en daarom is dat een belangrijk aandachtspunt bij Minerva. De afgelopen jaren hadden we geen aanwas bij de jeugd en dat betekent over enkele jaren ook geen doorstroming naar de senioren. We organiseren tweemaal per jaar een schooltoernooi en kinderen vinden dat hartstikke leuk. Maar het levert geen leden op. We moeten iets anders bieden om de jeugd die stap te laten maken. In Heusden hebben meerdere verenigingen de aanwas van jeugd hoog op de agenda staan en daar gaan we samen mee aan de slag. Ik bel je Aagje, zodra ik daar meer over weet”.

Wat is jullie mooiste prestatie?
“Ik ben niet zo snel trots op prestaties. Wat ik geweldig mooi vind is dat we bij Minerva zo’n grote groep vrijwilligers hebben waar we op kunnen bouwen. Dat maakt ons echt uniek. Als er iets gedaan moet worden en je benadert een team, staan er zo 9 of 10 personen op en wordt het gedaan.
Verder hoop ik dat het eerste damesteam komend seizoen kampioen gaat worden. Ik heb het trainerschap van dit team overgedragen aan een jonge, ambitieuze trainer. En er is hard gewerkt afgelopen tijd, maar ook veel tegenslag geweest door de coronatijd. Daarom zou ik het fantastisch vinden als het zou lukken om kampioen te worden”.

Hoe ervaren jullie je sport in coronatijd?
“Corona is funest geweest voor zaalsporten, dus ook voor volleybal. Het heeft ons leden gekost en die keren niet allemaal terug. Sommigen hebben het voordeel ontdekt van individueel sporten en anderen zijn een buitensport gaan doen. Wij hebben het gezocht in fit blijven door online bootcamps en later hebben we buiten activiteiten gedaan, vergelijkbaar met Beach- volleybal. Maar vanaf dat het mocht, zijn we direct weer gestart in de zaal want daar horen we thuis“.

Waar is Jos van der Ven nieuwsgierig naar?
“Ik ben nieuwsgierig naar die nieuwe sport, Padel. Ik heb er al wel wat van gehoord, dat het een mix is van tennis en squash. Maar zoek jij maar eens uit, Aagje, wat het nu precies is”.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Cookieinstellingen