Blog Burgemeester Willemijn van Hees: Verkiezingsuitslag en Oekraïense vluchtelingen

Foto: WGF

Burgemeester Willemijn van Hees heeft weer een nieuwe blog geschreven voor alle inwoners van de gemeente Heusden, waarin ze vertelt over haar werk als burgemeester en over de dingen die haar opvallen en bezighouden. De blog van de burgemeester verschijnt om de twee weken op Heusden.Nieuws en de website van de gemeente Heusden. Met deze keer over de verkiezingsuitslag en de Oekraïense vluchtelingen

Beste Heusdenaren,

Vorige week had ik een flink baalmoment. Uitgerekend op 16 maart, verkiezingsdag, was ik ziek. Daardoor kon ik op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen de voorlopige uitslag niet aan u en de deelnemende kandidaten meedelen. Dan helpt het natuurlijk dat iedereen deze dag heel erg zijn best deed en de verkiezingen en de presentatie ‘s avonds goed verliep. Dat is natuurlijk ook dankzij Kees van Bokhoven, die me als locoburgemeester altijd perfect vervangt.

Verkiezingsuitslag
Natuurlijk feliciteer ik al onze raadsleden met hun verkiezing! Ik heb er erg veel zin in om met hen te gaan samenwerken. Afgelopen maandag stelde het centraal stembureau van onze gemeente de definitieve uitslag vast. Op www.heusden.nl/verkiezingen kunt u dan ook lezen wie de komende vier jaar uw 29 raadsleden zijn.

Maar 48,32% van de Heusdense samenleving bracht zijn stem uit. Samen hebben we de uitdaging er voor te zorgen dat het opkomstpercentage over vier jaar hoger is en we de daling van de afgelopen jaren ombuigen.

Oekraïense vluchtelingen
Het doet me goed dat we Oekraïense vluchtelingen een veilig en warm thuis bieden in Heusden. Veertig Oekraïners verblijven op Abdij Mariënkroon. Vanaf volgende week brengen we ook een aantal vluchtelingen onder in De Crocus in Doeveren. Bovendien vangen verschillende inwoners vluchtelingen thuis op. De hulp voor hen vanuit onze gemeenschap is hartverwarmend! Ik hoop dat die warmte hen helpt rust te vinden in deze verschrikkelijke tijd.

Met de dag zijn er meer vluchtelingen uit Oekraïne en we willen de al zo krappe woningmarkt niet verder onder druk zetten. Daarom hebben we besloten de leegstaande vleugel van de Aleph in De Voorste Venne te verbouwen. Daar komt plek voor veertig vluchtelingen. We hebben van verschillende inwoners en ondernemers ook locaties aangeboden gekregen die (tijdelijk) geschikt zijn voor de opvang van vluchtelingen. Op www.heusden.nl/oekraine vindt u meer informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen, veel gestelde vragen en handige links naar andere waardevolle websites.

Diverse verenigingen hebben laten weten dat zij plek hebben om Oekraïense kinderen mee te laten sporten. Dat is heel mooi! In deze bijzondere omstandigheden kunnen ze eindelijk weer iets normaals doen. Het is ook een begin van hun integratie in hun nieuwe gemeenschap. De taalbarrière is groot omdat de vluchtelingen geen Engels of Duits spreken. De vluchtelingen willen graag Nederlands leren. Vluchtelingenwerk én veel vrijwilligers staan klaar om hen daarbij te helpen.

Samen thuis in Heusden!

Willemijn van Hees
Burgemeester van Heusden

Zie alle vorige blogs van Burgemeester van Hees hier

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen