Column Jack Thomassen: Apollo Jackie

Foto: Jack Thomassen

Drunenaar Jack Thomassen schrijft veel columns en korte verhalen. Voor onze lokale site Heusden.Nieuws zal hij regelmatig ook een column schrijven over zijn belevenissen en met deze keer weer een nieuwe versie. Deze column gaat over Apollo Jackie

Regelmatig nog, rijd ik in ons dorp door de straat waar ik in 1961 geboren ben. Natuurlijk is er veel veranderd sinds we in mijn 9e levensjaar al verhuisden. De straat is allang geen racebaan meer, want de max. snelheid is teruggebracht naar 30km/u. En dat was wel nodig. Toen wij vroeger daar buiten speelden, knalden er op de dichtstbijzijnde kruising vrij vaak weggebruikers tegen elkaar. Hoewel dat ook te maken had met het gebrek aan kennis van de verkeersregels bij de betrokken automobilisten. Het had er in ieder de oorzaak aan dat ons pa en ma besloten te gaan verhuizen.

Daarna zijn we met ons gezin nog een keer verhuisd. Nog steeds in Drunen. Maar de mooiste herinneringen liggen toch wel in ‘ons’ huis in de Prins Hendrikstraat. De grote keuken, waar ons moeder zelf het brood aansneed voor haar kindertjes. En waar we ook konden spelen, zodat de huiskamer netjes bleef. In de keuken stond een kolenkachel om te verwarmen. In de ‘goeikamer’ hadden we op een gegeven moment een gaskachel. Met van die opwarmende pinnetjes.

Tegenwoordig hebben alle bewoners daar wel andere kozijnen in laten bouwen. Ook dat was zeker nodig. In de oude zaten immers enkel glas ruiten. Bovendien waren de kozijnen van metaal. In de winter waren die bovendien ijskoud. Al met al een warmte verslindende combinatie. En niemand in de straat heeft nu nog iets van een raampje wat opengezet kan worden. Allemaal ramen uit één stuk. In tegenstelling van ons raam toen. Wat handig was als wij buiten waren en naar binnen geroepen moesten worden om te eten.

Voordat we daar uit ‘ons’ huis vertrokken, maakte ons pa nog vaak gebruik van het raampje om zijn jongste zoon naar binnen te roepen. In dat jaar was namelijk de Apollo 11 raket onderweg naar de maan. Met als missie de eerste mens op de maan te laten lopen. Als klein menneke was ik helemaal in de ban van de avonturen van Neil Armstrong, ‘Buzz’ Aldrin en Michael Collins. Wanneer Henk Terlingen zijn uitzendingen op TV begon, sprong mijn vader op het lage vensterbankje om door het geopende raampje dat aan te kondigen: “Jackie!!!! APOLLO!!!” Dan snelde ik als Zoef de Haas naar huis.

In mijn herinnering zie ik ons pa nog voor het raam staan. Hij verzamelde trouwens postzegels. En u weet hoe dat meestal gaat met hobby’s van ouders, dan worden kinderen nogal eens aangestoken om van dezelfde dingetjes ook een collectie eigen te maken. Van pa’s ‘dubbele’ zegels legde ik langzaamaan net zo’n leuke verzameling aan. Met als pronkstuk natuurlijk de zegel met de iconische foto van de aarde, gemaakt tijdens een eerdere missie van Apollo 8.

In Brabant noemen we dingen die ‘eigen’ zijn, graag ‘ons’. In mijn verhalen benoem ik mijn ouders heel vaak als ‘ons pa’ en ‘ons ma’, zoals wij thuis gewend waren. En als ik een link naar bovenstaand verhaal mag leggen, wil ik nog eens benadrukken dat we allemaal een beetje zuiniger op ‘onze’ aarde moeten zijn. We hebben er nu eenmaal maar eentje van. Bedankt voor uw aandacht.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Cookieinstellingen