De Goede Mens van Sezuan

Foto: Catharine Klein

TGBLUV speelt dit jaar De Goede Mens van Sezuan, van Bertold Brecht. Opnieuw een stuk met grote maatschappelijke relevantie. Bertolt Brecht was in de tijd van Nazi-Duitsland erg pessimistisch over de mensheid. Hij zag veel onderdrukking en kwam zo tot de vraag: bestaat ‘de goede mens’ eigenlijk nog wel? Hij schreef een parabel waarin 3 goden op aarde neerdalen en op zoek gaan naar een “goede mens”.

Deze is slechts heel moeilijk te vinden en als dit toch lukt zien we dat ook deze goede mens al snel in allerlei moeilijke situaties terecht komt. Anno nu zien we ook steeds meer onvrede en polarisatie in de maatschappij. Bovendien is het thema armoede ook nu, ook in Nederland, actueler dan ooit. De verschillen tussen arm en rijk zijn nog steeds groeiende. We hebben te maken met vluchtelingen en asielzoekers, maar ook ‘gewone Nederlanders’ die door allerlei problemen dakloos kunnen raken. Daklozenproblematiek en voedselbanken zijn onderwerp van gesprek.

In de stijl van het toneelstuk gaat ook TGBLUV op zoek naar de goede mens in de diverse speellocaties. Er komt een nevenprogramma met als doel om ( kansarme ) mensen die de weg naar cultuur doorgaans niet zo snel vinden, op een laagdrempelige manier in aanraking te brengen met muziektheater. Hierbij zoekt TGBLUV samenwerking met maatschappelijke organisaties die met deze problematiek bekend zijn. Er komen themabijeenkomsten, een feestelijke maaltijd voor kansarmen, vrijkaarten voor de voorstelling. Ook worden mensen gestimuleerd om actief aan het maakproces van de voorstelling deel te nemen.
Het stuk
Bestaan er eigenlijk nog wel goede mensen? En: ‘het goede doen’, wat is dat precies? In De goede mens van Sezuan van Bertolt Brecht dalen drie goden neer op aarde om een goed mens te zoeken. Niemand verleent hen onderdak, behalve het hoertje Shen Te. De goden belonen haar rijkelijk en geven haar opdracht goed te doen voor zichzelf én anderen. Maar laten die anderen daar nou net misbruik van te maken…
Onder leiding van regisseur Harold Schraven brengt Theatergroep BLUV weer muziektheater van heel hoog niveau, met indringend spel, humor, prachtige zang en uiteraard livemuziek. Schraven speelt en zingt zelf mee in de voorstelling. De hoofdrol van Shen Te wordt gespeeld door een heel jong talent uit Best, Catherine Neggers.

De premiere is op 2 juli in het Joe Mann Natuurtheater in Best. In Haarsteeg is de voorstelling op 9 juli bij De Steeg. Het parkeerterrein wordt dan weer omgebouwd tot een waar openluchttheater. De aanvang is om 20.00 uur, kaarten zijn te koop via www.tgbluv.nl

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Cookieinstellingen