Dorpswandeling door Nieuwkuijk

Foto: Nico de Bont

Door heemkundekring Onsenoort wordt donderdag 29 augustus in Nieuwkuijk een dorpswandeling gehouden. Het vertrek is om 19.00 uur bij de Emmamolen. Tijdens de twee uur durende wandeling vertelt Henk Roestenburg op een aantal vertelpunten wat in de vorige eeuw er zoal in Nieuwkuijk veranderd is. De wandeling wordt gedaan aan de hand van het fotoboek ‘Dorpswandeling Nieuwkuijk & Onsenoort’.

Tijdens de wandeling vertelt Henk Roestenburg over de R.K. kerk H. Johannes Geboorte die in de periode 1953-1955 door het Nieuwkuijkse aannemersbedrijf J. de Bont – van Hulten gebouwd is op de plaats van de vorige kerk. De vorige kerk is tijdens de bevrijding in november 1944 verwoest en nadien is het overgebleven restant van de kerk opgeruimd.

De huidige kerk is een ontwerp van de architecten Nico van der Laan en Wim Hansen en is één van de eerste bouwwerken in de architectuurstijl van de Bossche School. De inspiratie voor het ontwerp van het gebouw is de Hagia Sophia te Instanbul. Door de Bossche School architecten werd veelal de dispositie of de vorm van vroegchristelijke gebouwen als voorbeeld genomen. Voor de ordening van de maten of ordonnantie is gebruik gemaakt van het zogenaamde ‘plastische getal’, essentieel bij Bossche School werken.

Met een afmeting van 52 meter breedte, een diepte van 35 meter en in aanvang 750 zitplaatsen is het een grote kerk.  De pastorie is in 1952 gebouwd. De toren volgde in 1960 en voor de financiering heeft destijds de vereniging ‘De Vrolijke Torenbouwers’ gezorgd, o.l.v. toenmalige pastoor H. Becx.

 Zicht op de kerk vanaf de Nieuwkuijksestraat. Foto Nico de Bont.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen