75 jaar vrijheid in Heusden

Foto: Stillevens

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De provincie Noord-Brabant werd een halfjaar eerder bevrijd en daarom staan we in 2019 al stil bij deze bijzondere mijlpaal. We leven in Heusden 75 jaar in vrijheid en willen dit samen met inwoners en bezoekers herdenken en vieren.

Het grondgebied van de huidige gemeente Heusden (gevormd door de voormalige gemeenten Vlijmen, Drunen en Heusden) is op dezelfde dag, namelijk 4 november 1944, bevrijd door de geallieerden. De gebeurtenissen die hieraan vooraf gingen maar ook die van de dagen, weken en maanden die volgden, behoren tot de donkerste dagen uit de geschiedenis van de dorpen die nu tot onze gemeente behoren. Inwoners vonden de dood, raakten gewond, verloren huis en haard, en moesten voor korte of langere tijd elders schuilen tegen het geweld van deze oorlog. Geweld en ellende waaraan uiteindelijk in mei 1945 definitief een einde kwam en een tijd van wederopbouw kon starten. Een leven in vrijheid!

Programma
Om onze vrijheid te herdenken en  te vieren, ontwikkelen een groot aantal lokale initiatiefnemers een programma om de verhalen van onze gemeente door te vertellen en te laten herbeleven aan de volgende generaties. Zo kun je een bevrijdingsroute lopen of fietsen, een veteranen- fotoproject en een tentoonstelling van veteranenkunst bezichtigen, een  themawandeling lopen met stadsgids, een expositie bewonderen in het gouverneurshuis en een bevrijdingsconcert, diverse lezingen en boekpresentaties bijwonen. Het definitieve programma, dat de focus zal hebben op het weekend  van 1, 2 en 3 november, wordt later in de maand mei bekend gemaakt. Op maandag 4 november herdenkt Heusden volgens traditie de slachtoffers van de Stadhuisramp.

Brabant Remembers
Ook de provincie Noord-Brabant zet breed in op 75 jaar vrijheid. In het project ‘Brabant Remembers’ zet de provincie, samen met stichting Crossroads Brabant ’40 – ’45, het Brabantse WOII-erfgoed op de kaart. Met vijfenzeventig bijzondere, inspirerende en persoonlijke verhalen wordt verteld over de mobilisatie, het verzet, de collaboratie en de bevrijding van Brabant. Verhalen van gewone mensen die op een kruispunt in hun leven stonden, in een buitengewone situatie. De verhalen verbinden  plaatsen en mensen van toen en nu met elkaar . In Heusden vind je ook één van de 75 verhalen. Met de titel ‘Het jongetje naast het graf’ vertelt Hans van Alphen zijn persoonlijke verhaal over de betekenis van de stadhuisramp in Heusden in zijn leven.

Stilleven
Van de 75 verhalen (uit elke gemeente tenminste één) die Brabant Remembers heeft geselecteerd zijn ook 75 maquettes gemaakt. Het zijn tastbare weergaven van beslismomenten waarop iemands leven voorgoed veranderde. De maquettes geven een scène weer uit het verhaal dat zich in afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. De collectie heet STILLLEVEN en is ontworpen door Studio Rocco Verdult. Gemeenten zetten de maquettes de komende maanden lokaal in. Eind oktober verzamelt Brabant Remembers alle 75 STILLLEVENS om ze vervolgens samen te brengen in één grote expositie opeen nader bekend te maken locatie.

Iedereen kent ze wel. De momenten in het leven waarop de tijd even stil lijkt te staan, en je in een split-second een beslissing moet nemen. Vaak een heel belangrijke beslissing, soms zelfs van levensbelang. Over dat soort momenten gaat STILLLEVENS’’ – Gedeputeerde Henri Swinkels

Wil je meer weten over het bijzondere project ‘Brabant Remembers’ en alle persoonlijke verhalen lezen of terugkijken? Kijk dan snel op www.brabantremembers.com

Heusden-Het-jongetje-naast-het-graf

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen