Nieuwe zoekactie uitgevoerd naar lichamen van omgebrachte verzetsstrijders bij Bosch en Duin

Foto: Heusden Nieuws

In opdracht van burgemeester Willemijn van Hees van de gemeente Heusden heeft de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht van Defensie vandaag grondonderzoek uitgevoerd in de duinen niet ver van het herdenkingsmonument voor 14 verzetsstrijders bij Bosch en Duin in Udenhout, in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen.

De afgelopen weken werd al professioneel grondradaronderzoek gedaan en vandaag werd een proefsleuf gegraven. Bij deze onderzoeken zijn geen stoffelijke overschotten gevonden van de 14 door de Duitsers in mei 1944 gefusilleerde verzetsstrijders. Resultaten van in 2018 verricht particulier onderzoek door Hennie van Selst met medewerking van Signi Zoekhonden en Empec Survey vormden de aanleiding voor de uitvoering van dit onderzoek.

De bij de gemeente bekende nabestaanden zijn in kennis gesteld van deze uitkomst.

Herdenkingsmonument:
Het monument voor de 14 door de Duitsers omgebrachte verzetsstrijders staat sinds 2005 bij Bosch en Duin. Op de vroege morgen van 26 mei 1944 werden 14 verzetsstrijders in twee groepen van zeven in de buurt van Bosch & Duin gefusilleerd. Zij behoorden tot drie verschillende verzetsgroepen: een Tilburgse (6 mannen), een Groningse (3) en een groep uit Bergen op Zoom/Tholen (5). Ondanks diverse zoekpogingen sinds het einde van de oorlog zijn hun lichamen nooit gevonden. Meer informatie over deze verzetsstrijders vindt u als u op internet zoekt naar ‘oorlogsmonumenten in NP de Loonse en Drunense Duinen.’

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen