Help jij ook mee om wateroverlast te voorkomen?

Foto: FPMB

Help jij mee? Ontzettend vervelend! Maar wist je dat ook jij hen kunt helpen om de wateroverlast in hun straat te voorkomen. De wateroverlast wordt mede veroorzaakt omdat de straten op een lager peil liggen dan de omliggende straten. Hierdoor kan het voorkomen dat bij korte hevige regen het riool het in jouw straat niet aankan maar dat het water vervolgens naar een lager gelegen gebied loopt.  Jij hebt dan geen overlast maar andere inwoners wel.

Hoe kun jij helpen?
Bij veel woningen gaat het regenwater van het dak, via de regenpijp, naar het riool Dit is niet nodig. Bij nieuwbouw of een verbouwing mag het zelfs niet meer. Als je je regenwater niet op de riolering laat uitkomen maar in een waterberging zoals kratten of een grindkoffer waarmee het kan wegzakken in de bodem wordt de riolering minder belast. Dit noemen we ‘afkoppelen’. Dit scheelt echt heel veel water in de riolering. Bij een woning met 100m2 verhard oppervlak (dak en bestrating) scheelt dat bij de bui van 10 september al gauw 3000 tot 6000 liter.

Groene tuin
Ook een groene tuin helpt om wateroverlast te voorkomen. Veel tuinen zijn verhard met tegels en hier gaat geen regendruppel doorheen. Als het regent stroomt het regenwater regelrecht het riool in. Zonde! Vandaar het advies: tegels eruit, groen erin.

Subsidie
Je kunt subsidie krijgen als je je bestaande situatie aanpast en jouw regenpijp wilt ‘afkoppelen’ van het riool. Dit houdt in dat je het regenwater van je eigen dak niet langer afvoert naar de riolering. Dit water wordt dan ter plaatse opgevangen (bijvoorbeeld via een grindkoffer of infiltratiekrat) het kan dan vervolgens wegzakken in de bodem. Je kunt het water ook opvangen op je dak door een groendak aan te leggen. Ook daar is subsidie voor.

Hiermee draag je bij aan minder volle riolen bij hevige regenval en daarmee draag je dus ook bij aan het voorkomen van wateroverlast in je eigen straat of andere straten in je omgeving. Meer informatie vind je op: www.heelheusdenduurzaam.nl en subsidie aanvragen kan via www.heusden.nl/ waters

Bron; Gemeente Heusden

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen