Historisch Heusden: Christ van Herpt uit Herpt, een krachtig bestuurder

Foto: Herpts familiealbum

Een nieuwe Aflevering van Historisch Heusden geschreven door Bart Beaard en deze keer gaat het in deel 90 van Historisch Heusden over Christ van Herpt uit Herpt, een krachtig bestuurder. Leden van de bekende familie van Herpt hebben politiek en maatschappelijk hun bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het dorp. Als opvolger van Isaak Buijs wordt Leendert van Herpt in 1911 burgemeester van Herpt & Bern.

Wanneer Leendert op 17 augustus 1922 overlijdt is, woont en werkt zijn zoon Christ op de boerderij van zijn ouders. Even later trouwt hij met Maria Veroude uit Berkel-Enschot. Christ treedt in de voetsporen van zijn vader met vele bestuursfuncties. Hij is zeer nauw betrokken bij de lokale en regionale gang van zaken op maatschappelijk, politiek en kerkelijk gebied en is bij een 25-tal organisaties betrokken geweest.

Christ van Herpt, *4.11.1893 †17.3.1984

Het gezin
Christ is op 4 november 1893 geboren in ’s-Hertogenbosch. Zijn Lagere School jaren brengt hij door op kostschool Instituut Ruwenberg in St. Michielsgestel. Hij treedt op 18 april 1923 in het huwelijk met Maria Veroude uit Berkel-Enschot. Met negen kinderen krijgen zij een mooi gezin: Ria 1924, Leny 1925, Leendert 1927, Annie 1928, Nelly 1929, Barby 1930, Chris 1931, Corry 1935 en Francy 1939. Bijzonder is dat ze allemaal als derde doopnaam Josepha/Josephus hebben. Christ overlijdt op 17 maart 1984 in ‘s-Hertogenbosch. Hij wilde graag op het R.K. kerkhof in Herpt begraven worden, maar dat was door sluiting niet meer mogelijk. Hij is begraven op de algemene begraafplaats Buytenhove in Heusden.

Boerenbedrijf
De werkzaamheden op de boerderij worden voornamelijk gedaan door enkele inwonende boerenknechten en een dienstmeid. Deze werkwijze geeft hem de mogelijkheid om vele bestuurlijke functies te hebben.
Op zaterdag 10 september 1932 woedt er een grote brand in de toenmalige Herptschestraat, nu Bernsestraat. Drie boerderijen en vier schuren gaan in vlammen op, ook de kapitale boerderij van familie van Herpt. Voortvarend vindt Christ in Dirk Stuurman uit Gouda een architect die op dezelfde plaats een boerderij ontwerpt in de architectuurstijl van de Amsterdamse School. De aanbesteding is al op 28 oktober, de eerste steenlegging op 21 januari 1933 en op het einde van dat jaar is de bouw klaar. Als in 1965 schoonzoon Antoon en dochter Ria de boerderij overnemen, betrekt Christ met echtgenote Maria ‘Huize De Akker’ ook aan de Bernsestraat. Deze woning is aanvankelijk gebouwd voor verblijf van het personeel. De boerderij is nu het pand waar zijn kleinzoon René Muskens een palingmesterij heeft.

Bestuurlijk
Christ heeft voor korte of langere tijd vele bestuursfuncties gehad. Hij is voorzitter van het dagelijks bestuur van de waterschappen  ‘De Binnen Oude Maas’, ‘Herpt en het Herptse Veld’ en ‘De Hoge Maasdijk van het Bovenland van Heusden’. In 1955 wordt hij lid van de Streekverbeteringscommissie en in 1960 wordt hij benoemd tot deskundige voor de waterschapsbelangen in de ruilverkavelingcommissie Heusden-Vlijmen.

Pastoor W. Timmermans heeft zojuist de onderscheiding ‘Ridder in de Orde van St. Gregorius de Grote’ en bijbehorende bul aan Christ van Herpt uitgereikt

In de periode 1923-1935 is hij gemeenteraadslid en wethouder van de gemeente Herpt & Bern en in de periode 1935-1970 gemeenteraadslid van gemeente Heusden. Hij is een groot voorstander van de gemeentelijke herindeling in 1935, waarbij de kernen Oudheusden, Herpt, Luttelherpt en Hedikhuizen aan Heusden worden toegevoegd en het grondgebied van de gemeente Heusden aanzienlijk groter wordt. Hij ziet meer en betere mogelijkheden voor wegenaanleg, waterbeheersing, drinkwatervoorziening, woningbouw, industrie etc. Namens de gemeenteraad voert hij de toelichtende gesprekken met de Herptse bevolking en met Gedeputeerde Staten. Tot 1934 samen met burgemeester H.J. van Eggelen en daarna met burgemeester H.J. de Wiis. Lange tijd is hij bestuurslid van R.K. Gemeenteraadsleden Nederland en lid van de Statenkieskring Heusden. Bij zijn afscheid in 1970 als gemeenteraadslid ontvangt hij de Erepenning Gemeente Heusden.

Ook op agrarisch gebied is hij een voorvechter van uiteenlopende agrarische belangen.0 Hij vervult bestuursfuncties zoals bestuurslid Nederlandse Aardappelcentrale, bestuurslid Boerenbond Kring ’s-Hertogenbosch en voorzitter Onderlinge Varkensverzekering St. Cunera. Vanaf 1922 tot de sluiting in 1961 is hij lid van de Commissie van Toezicht dan wel voorzitter van de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek St. Isidoris. Als in 1948 de melkfabriek haar 40-jarig bestaan viert, maakt hij het uitgebreide ‘Jaarverslag 1947’ over het verloop van de fabriek gedurende 40 jaar.

Ook zet hij zich vanaf 1922 in als lid van het kerk- en schoolbestuur van de H. Catharinaparochie. Aanvankelijk houdt hij zich bezig met de inrichting van de kerk, maar in de loop van de tijd bekommert hij zich over het secretariaat en de financiële zorgen van de parochie. Op 10 september 1953 wordt hij, bij het 60-jarig bestaan van de parochie, benoemd tot Ridder in de Orde van St. Gregorius de Grote voor zijn verdienste voor de parochiegemeenschap.

Op 5 oktober 1978 overhandigt Christ van Herpt zijn boek aan burgemeester J. ter Laak. Rechts van hem staat Piet van Haren

Vele jaren is hij beschermheer van harmonie ’De Eendracht van Herpt en Bern’. In 1970 wordt het 1000-jarig bestaan van het dorp gevierd. Het is een initiatief van Christ, die ook meteen voorzitter van de Commissie van Voorbereiding wordt. In het weekend van 28-30 augustus zijn er vele activiteiten en is er een reünie gehouden met een kleine honderd deelnemers met familienaam Van Herpt. Bij vele jubilea en feesten is Christ de feestredenaar. In 1973 wordt mede door hem een zelfstandige afdeling Herpt-Hedikhuizen van de R.K. Bond van Bejaarden opgericht.

Na zijn pensionering
In zijn 70ste levensjaar wil Christ voortaan een rustig leven leiden en begint aan  historisch en genealogisch onderzoek. Het onderzoek doet hij naar de Herptse families Van Herpt, Muskens, Verhoeven en De Wilt. Ook schrijft hij uitgebreide verhalen over de lokale Waterschappen, over de Ruilverkaveling Heusden-Vlijmen en over de Herptse dorpspolitiek. Het belangrijkste en meest omvangrijke werk is zijn publicatie met de titel: ‘HISTORISCHE BESCHRIJVING, van de gronden die zijn gelegen of die waren gelegen in de voormalig gemeente Herpt en Bern c.a..’ Het onderzoek heeft hij samen gedaan met voormalig polderwerker Piet van Haren. Het lijvige boek met 350 pagina’s is op 5 oktober 1978 door de dan 85-jarige Christ van Herpt overhandigd aan burgemeester J. ter Laak van Heusden.

Bart Beaard

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen