Historisch Heusden: P.J. van de Wouw, huisarts in Drunen

Foto: SALHA

Een nieuwe Aflevering van Historisch Heusden geschreven door Bart Beaard en deze keer gaat het in deel 115 van Historisch Heusden over Historisch Heusden: P.J. van de Wouw, huisarts in Drunen. Na 35 jaar huisarts in Drunen en Elshout geweest te zijn, neemt dokter Piet van de Wouw in de Brugzaal van het Autotron op 16 januari 1982 afscheid.

Huisarts P. J. van de Wouw, 1916-1984

Een comité heeft de voorbereidingen getroffen. Namens de gemeente overhandigt burgemeester H. Stieger de pensionaris een zilveren schaal aan met het gemeentewapen. Dokter Verhaak heeft namens zijn collega’s gesproken. De heer van Aken biedt het cadeau aan namens zijn patiënten, die hem waarderen als geneesheer met zijn persoonlijke patiëntenrelatie, zijn autoriteit en zijn vakbekwaamheid. De 613 schenkers hebben bijgedragen aan het cadeau, een stereo-installatie, en allen hebben hun naam in een album geschreven.

Voorgeschiedenis
Op 14 maart 1937 wordt dokter A. van Seters als gemeentegeneesheer in Drunen opgevolgd door G. Akkermans, die er al sinds 1932 als huisarts werkzaam is. G. Akkermans bouwt een nieuw woonhuis met praktijkruimte aan de Grotestraat 235 en betrekt dit pand in 1938. Op 4 november 1944, tijdens de bevrijding van Drunen, is dokter Akkermans op een tragische wijze door een schietincident om het leven gekomen. Door de oorlogsbeschietingen zijn er veel gewonden en de medische zorg wordt overgenomen door Engelse militaire artsen. Het woonhuis van Akkermans is door beschietingen tijdens de bevrijding zwaar beschadigd en onbewoonbaar geworden. Na de bevrijding is het dokterswerk overgenomen door het echtpaar Theo en Maria van Delft – Weijers uit Moergestel en M. Kolster uit Waalwijk. Grotestraat 131 is als praktijkruimte in gebruik genomen. Deze tijdelijke ondersteuning heeft geduurd tot augustus 1946, wanneer P. van de Wouw naar Drunen komt.

Genealogie
Piet – Petrus Jozephus van de Wouw is op 27 december 1916 in Moergestel geboren. Hij trouwt op 17 september 1946 in Moergestel met Angelie Marie van Bommel (* Moergestel 3.3.1918, †Oisterwijk 12.01.2016). Het echtpaar heeft één dochter: Lonneke.

Van de Wouw studeert medicijnen in Utrecht. Hij heeft ervaring opgedaan in interne geneeskunde in Tilburg, in een kraamcentrum voor ongehuwde moeders in Breda, in de chirurgie in ‘s-Hertogenbosch, bij een dermatoloogveneroloog in Breda, in het Ooglijders Gasthuis in Utrecht en bij een KNO-arts in Tilburg. Tijdens de oorlog heeft hij als waarnemend arts in Raamsdonkveer en in  ’s-Gravenmoer gewerkt. In 1946 is hij als huisarts en gemeentegeneesheer werkzaam in Drunen. Na 35 jaar praktijk gaat hij in 1982 met pensioen. Van de Wouw overlijdt in Drunen op 67-jarige leeftijd op 13 november 1984.

Het eerste pand rechts is het woonhuis, gebouwd in 1952, afgebroken in 2009

Benoeming tot gemeentegeneesheer
Op 30 juli 1946 vestigt Van de Wouw zich in Drunen en gaat wonen in het pand Grotestraat 235, het huis van dokter Akkermans. Het door de oorlog zwaar beschadigde pand is met noodreparaties bewoonbaar gemaakt. In de gemeenteraadsvergadering van 29 augustus 1946 wordt het voorstel aangenomen om hem te benoemen tot gemeentegeneesheer van Drunen en Elshout. De gemeente Drunen heeft in 1945 dan 5.348 inwoners. Een gemeentegeneesheer wordt door de gemeenteraad aangesteld als gesprekspartner over thema’s die raken aan de volksgezondheid en ontvangt hiervoor een vergoeding uit de gemeentekas. Jaarlijks moet hij aan de gemeente een verslag uitbrengen over de gezondheidstoestand van de inwoners. De dokter komt door de oorlogshandelingen in een ontredderd dorp met een ontredderde praktijk.

Door pionierswerk weet hij in korte tijd een goed georganiseerde praktijk op te bouwen. Hij is acht jaar de enige huisarts in Drunen en Elshout: aan patiënten geen gebrek, maar wel aan een waarnemer. Op zijn fiets of motorfiets gaat hij de praktijk in en als hij voor een spoedgeval elders nodig is, gaat zijn echtgenote hem op de scooter zoeken. Bij nacht en ontij heeft hij over het zandpad naar Giersbergen gereden. Zijn praktijk heeft telefoonnummer 7, maar zijn patiënten hebben dan nog geen telefoon.

In 1950 betrekken Indische mensen het Norbertusgesticht in Elshout, waar tot 140 personen kunnen verblijven. Samen met burgemeester Snels, hoofdonderwijzer van den Brink en pastoor Versteeg heten zij de eerste groepen ‘bruine mensen’ welkom. Maar dan begint de zorg; velen zijn getraumatiseerd vanwege hetgeen ze in Nederlands-Indië hebben meegemaakt. Maar ook het andere klimaat en het andere voedsel geeft de nodige gezondheidsproblemen. Ook is het snelgroeiende bedrif van Lips een zorg, daar er met regelmaat bedrijfsongelukken gebeuren, ook tijdens de avond- en nachturen.

Nieuwbouw in de Stationsstraat
Op 13 november 1950 koopt hij van gemeente Drunen in de Stationsstraat 4 het perceel tussen de brandweergarage en de bakkerij van M. van Broekhoven. Op het perceel laat hij een nieuwe woning met praktijkruimte en garage bouwen. De architect is B. Clement uit Eindhoven en op 15 mei 1951 wordt de bouw gegund aan aannemer fa. C. Liket uit Vught. In1952 wordt het pand betrokken. Dagelijks vergt zijn patiëntenbezoek veel tijd, maar ‘s-middags begint hij op een vaste tijd aan zijn spreekuur thuis met veelal een volle wachtkamer. Vele Drunenaren zullen zich de wachtkamer en de praktijkruimte nog wel herinneren. Maar zijn stiptheid met het eindmoment van het spreekuur geeft dikwijls onvrede. Regelmatig moet hij zijn werkzaamheden onderbreken voor spoedgevallen.

Een herinnering is ook het medicijnenkastje buiten aan de gevel waar op het einde van de middag de doosjes en flesjes met medicijnen uit zijn apotheek afgehaald kunnen worden.  Een verlichting komt er wanneer op 10 maart 1953 dokter H. Verhaak zich vestigt in de Wolfshoek in Elshout. Vanaf 23 juli 1954 hebben zij een weekenddienst vanaf zaterdag18.00 uur tot zondag 24.00 uur. In juli 1977 associeerde hij zich met dokter H. van Berkum.

Grotestraat 235

Zijn werkzaamheden
Als bestuurslid en medisch adviseur is dokter van de Wouw betrokken bij veel verenigingen en stichtingen, zoals: Bescherming Bevolking, Rode Kruis en Bloedtransfusiedienst, Inter-parochieel Charitatief Centrum, EHBO, Wit-Gele Kruis, Bejaardencentrum Drunen. Hij is ook een trouw bezoeker van wetenschappelijk bijeenkomsten in het ziekenhuis en van de vergaderingen van de Maatschappij ter Bevordering van de Geneeskunst. In de jaren van zijn praktijk zijn de technische mogelijkheden op medisch gebied steeds groter geworden, alsook de diagnostiek en is de arts naast geneesheer ook raadsman voor tal van maatschappelijke problemen geworden.

Pensionering
Bij zijn pensionering is het inwoneraantal van gemeente Drunen gestegen van 5.348 in 1945 naar 15.873 in 1982 en dan zijn er zeven plaatselijke huisartsen: H.M. Verhaak 1953, A. Overgaag 1965, A. Hartman 1970, Bottenberg 1972, W. Mulder 1974, H. van Berkum 1976 en H. Hoffmans 1981. In 1982 nam dokter H. van Berkum, in samenwerking met dokter H. Hoffmans, zijn praktijk over.

Bart Beaard

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen