Historisch Heusden: Pieter Laurens Honcoop, een Haarstegenaar werd burgemeester van Heusden

06 mrt , 15:04 Historisch Heusden
2140 honcoop blz 182
Een nieuwe Aflevering van Historisch Heusden geschreven door Bart Beaard en deze keer gaat het in deel 185 van Historisch Heusden over Pieter Laurens Honcoop, een Haarstegenaar werd burgemeester van Heusden. Op 26 februari 1880 schreef De Echo van het Zuiden: ‘Heusden. Heden had alhier de plechtige intocht plaats van den nieuw benoemden burgemeester den heer P.L. Honcoop. Reeds vroeg in den morgen werd de feestdag door kanonschoten geopend.
Ten circa 2 uur kwam de held van het feest te Oudheusden, begeleid door een garde d’honneur, getrokken uit de bloem van Heusden’s burgerij. Nadat hem door een twaalftal kinderen een lief “wees welkom” was gezongen plaatste hij zich in het midden van den optocht, die uit niet minder dan 31 nummers bestond, voor het grootste gedeelte allegorisch voorgesteld. Vervolgens zette de stoet zich langzaam in beweging, trok door bijna alle straten en defileerde daarna voor het stadhuis, waar de burgemeester inmiddels was geïnstalleerd en van het balcon de burgerij had toegesproken. De avond eindigde met een prachtig vuurwerk, dat werd opgeluisterd door muziekgezelschappen van hier en het naburige Haarsteeg.’
Personalia
Op 20 december 1839 werd hij in Haarsteeg-Hedikhuizen geboren als zoon van akkerbouwer Johannes Honcoop en Adriana van Hees. Van hervormde huize werd hij op 2 februari 1840 gedoopt in de NH-kerk van Hedikhuizen en werd op 27 juli 1860 bevestigd in de NH-kerk van Vlijmen. Op 30 december 1871 verhuisde hij naar Heusden en trouwde in 1872 met Gualteria Groeneveldt (1821-1878). In de Burgerlijke Stand stond hij toen ingeschreven als bouwman. Zij woonden in de Putterstraat. In 1878 overleed zijn echtgenote en in 1880 trouwde hij met Cornelia Verstegen (1857-1943) met wie hij vier kinderen kreeg: Anna, Pieter, Jan en Johanna. Honcoop was kapitaalkrachtig vanwege een erfenis van zijn achter-achternicht en redersweduwe Johanna Clasina Honcoop.
Paardenfokkerij
Honcoop bezat veel land in Hedikhuizen en had een internationaal vermaarde paardenfokkerij opgebouwd met de naam ‘P.L. Honcoop van Oirschot en Best’. De paarden werden vooral gefokt voor het toenmalige leger. De hengstenkeuringen werden vastgesteld door Gedeputeerde Staten en de keuringen werden uitgevoerd door een keuringscommissie, waarvan Honcoop lid was. Op de tentoonstelling in Vincennes-Parijs in september 1900 behaalde hij meerdere gouden prijzen en verkocht er twee vospaarden aan de heer Jurgens in Oss voor ƒ3300,- en dat zou nu €53.000 zijn.
Burgemeester
Per Koninklijk Besluit van 12 februari 1880 werd hij benoemd tot burgemeester en werd de opvolger van Jhr. Van Suchtelen. Hij was een representant van de invloedrijke families van renteniers en grootgrondbezitters in Heusden. Van de burgermeester werd verwacht dat hij het economische verval van Heusden zou doen keren. Dat was ook wel nodig door de opheffing als garnizoensstad en de vermindering van de regionale functie. Meteen begon hij aan een overleg met de burgemeesters van de gemeenten boven de Oude Maas om het tracé van de Langstraatspoorlijn over Heusden te laten lopen: Zwaluwe, Keizersveer, Babiloniënbroek, Heusden, ’s-Hertogenbosch). Maar Staats Spoorwegen wilde dat niet vanwege een laag inwoneraantal en een lage economische activiteit langs het tracé.
Op 6 juli 1883 werd hij bij Koninklijk Besluit benoemd tot Dijkgraaf van Waterschap ‘Den Hoogen Maasdijk van Stad en Lande van Heusden c.a.’. Al vanaf 1877 was hij Dijkgraaf van het Waterschap ‘De Oude Maas’. In 1893 werd hij gekozen tot lid van Provinciale Staten en hij bleef dit tot 1918, toen hij zich niet meer herkiesbaar stelde.
Ramp van Nieuwkuijk
Een grote ramp trof de omgeving toen op 29/30 december 1880 de dijk bij Nieuwkuijk doorbrak. Het water stroomde naar binnen en het gehele Land van Heusden en Altena werd onder water gezet. Op dezelfde avond werd door Honcoop een districtscommissie in het leven geroepen om voor de slachtoffers van de watersnood voedsel, kleding en dekking te zorgen. Met een vloot van 12 vaartuigen en 36 manschappen werd het Land van Heusden van alle benodigdheden voorzien. In Heusden werd een plaats ingericht voor verpleging en verzorging. Binnen enkele dagen waren er 104 mensen in de kazerne en 319 bij particulieren ondergebracht. Ook waren 1000 stuks vee opgestald.
De Heusdense brug
Na de Ramp van Nieuwkuijk werd op 26 januari 1883 door de overheid de Maasmondwet aangenomen om de Maasmondwerken te kunnen uitvoeren. Hierdoor kwam Heusden direct aan de gegraven Bergsche Maas te liggen. Dit gaf wel problemen met de bereikbaarheid van Altena. Aanvankelijk zou er geen vaste oeververbinding komen, maar met een veerverbinding zou Altena geïsoleerd worden. Door de gezamenlijke inzet van Honcoop en de ARP-afgevaardigde H. Seret uit Gorinchem kwam deze brug er toch.
Oplevering Maasmondwerkzaamheden
Bij het bezoek van Hare Majesteit Koningin Wilhelmina op 18 augustus 1904, vanwege de opening van de Nieuwe Maasmond werd Honcoop begiftigd met het Kruis in de Orde van Oranje Nassau. In 1911 werd het, bij zijn aftreden als Dijkgraaf, ingewisseld voor het Officierskruis. De Nieuwe Maasmond zorgde voor veel veranderingen in Heusden. De stadshaven werd gedempt en op die plaats kwamen het Wilhelminaplein en de Prins Hendrikkade. De nieuwe haven lag nu aan de gegraven Bergsche Maas en had daarmee een rechtstreekse verbinding met ‘s-Hertogenbosch en Rotterdam. Een industriële groei werd mogelijk en er vestigden zich een conservenfabriek, een melkoverslag en een timmer- en scheepswerf.
De tram naar de haven
De tramverbinding ’s-Hertogenbosch-Drunen-Heusden werd op 8 december 1896 in gebruik genomen. In Heusden eindigde de verbinding aan het nieuwe tramstation bij het Burchtplein. Honcoop was nauw betrokken geweest bij het overleg met de burgermeesters van de doorkomstdorpen over de concessieverlening om de tramrails te mogen leggen. Honcoop was president-commissaris bij de Raad van Beheer. In 1911 verleende de gemeenteraad van Heusden toestemming om de tramrails door te trekken naar de haven. In de omwalling bij de Wijkse Poort moest daarvoor wel een coupure gemaakt worden.
38 Jaar burgemeester
In 1905 vierde Honcoop zijn zilveren ambtsjubileum wat met een groot defilé werd gevierd. In 1918 kreeg Honcoop zijn eervol ontslag na 38 jaren burgemeesterschap. Hij overleed op 8 maart 1921 op 81-jarige leeftijd en werd begraven op het oostelijk gedeelte van de begraafplaats van de N.H. Catharinakerk, waar zijn graf en grafmonument nog altijd is. (Over zijn rol bij het St. Jorisgilde van Heusden volgt nog een apart artikel).
Bart Beaard
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.
< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5200 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail