Landschap & Natuur gemeente Heusden Deel 16

Fotograaf Ad Hartjes gaat voor Heusden.Nieuws de komende tijd op pad en laat zien via zijn camera hoe mooi Landschap & Natuur de gemeente Heusden wel niet heeft. In deel 16 was Ad op bezoek bij de Hedikhuizense Maas

De Hedikhuizense Maas is een zeer scherpe meander van de Maas die reeds in 1474–1475 werd doorgegraven om de scheepvaart te vergemakkelijken. De meander bevindt zich tussen Hedikhuizen en Haarsteeg. Het gebied ten noorden van deze meander, en dus nu gelegen ten zuiden van de Maas, bleef als Gelderse Waarden nog tot 1958 tot Gelderland horen.

De Hedikhuizense Maas is sindsdien geleidelijk verland. Het is verworden tot een lang en smal water en deels zelfs een sloot. Het staat ook in verbinding met een systeem van uitwateringssloten dat onder meer de Luisbroekse Wetering omvat.

De historische riviermeander wordt omgeven door de Hoge Maasdijk bij Hedikhuizen en de Vergereindse Weg. Tot in het begin van de 16e eeuw heeft het Kasteel Hedikhuizen aan de Hedikhuizense Maas gestaan, ter hoogte van het Komwiel te Haarsteeg.

Van 1826 tot 1911 heeft aan het Vergereind een poldermolen gestaan die het water van de Luisbroekse wetering in de Hedikhuizense Maas bracht. Dit was een ronde stenen molen van het type grondzeiler.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Reacties