Luchtkwaliteit: Moeten we eigenlijk nu wel een houtkachel aanschaffen?

Foto: NMVH

Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden is gestart met twee projecten: Luchtkwaliteit en Dorpsnatuur. In samenwerking met Heusden.Nieuws worden deze projecten uitgelicht en in deel 17 van Luchtkwaliteit: Moeten we eigenlijk nu wel een houtkachel aanschaffen?

Nu een houtkachel kopen als huisverwarming past naar onze mening niet in de tijd dat we leven, in een energietransitie. Met deze energietransitie wil de overheid en de politiek komen tot een samenleving met hernieuwbare energiebronnen. Dat is energie van natuurlijke onuitputtelijk energiebronnen. Dat zijn wind, waterkracht, zon, bodem- en buitenluchtwarmte. Biomassa staat daarbij ter discussie, omdat fossiele brandstoffen niet hernieuwbaar zijn. En binnen niet al te lange tijd moeten wij van het gas los.

Daarom willen wij wel wat opmerkingen maken over houtkachels. Wilt U toch een kachel aanschaffen dan is het verstandig de volgende zaken in ogenschouw te nemen. Stel vast waarvoor de kachel moet dienen. Voor af en toe gezellig bij te warmen of moet het hele huis daarmee worden verwarmd. Vaak worden kachels gekocht die een veel te grote capaciteit hebben. Al gauw is het er dan een sauna. De kachel wordt dan getemperd met als gevolg overbodige rookontwikkeling. Dus ook het rendement van een kachel is belangrijk. Is de schoorsteen afgestemd op de kachel. En voldoet de schoorsteen aan het bouwbesluit. Is er de mogelijkheid van opslag van voldoende droog hout. Is de vloer ruim rond de haard brandvrij. Hoe veilig is de haard voor kleine kinderen. Is er ruimte om de hete aslade veilig te kunnen legen.

Wat zijn de eisen van de overheid aan een kachel. En gaan die eisen binnenkort veranderen. Kachels in Nederland moeten een CE-keurmerk hebben en voldoen aan Europese normen. De normen voor houtkachels in Nederland zijn veel minder streng dan bijvoorbeeld in België, Duitsland en de Scandinavische landen. Daar liggen de normen veel hoger. In Duitsland mag de uitstoot maximaal 0,1% CO (koolstof monoxide) zijn. Bij Nederlandse kachels is de maximale uitstoot 1,0% (dat is dus tien keer meer). In Duitsland moet de kachel minimaal 73% rendement geven. Dat betekent de warmte die het huis ingaat en die niet via de schoorsteen verdwijnt. In Europees verband zijn de eisen 50% en die volgt Nederland. Er worden in Nederland geen eisen aan fijnstof gesteld, terwijl er in Duitsland en België strenge eisen zijn. In die landen mag een houtkachel maar 75 mg/m3 uitstoten en dat wordt zelfs 40 mg/m3.

Een kachel is een gesloten toestel en is daarom beter dan het aanleggen van een open haard. Een open haard is echt een grote vervuiler: meer dan 90% van de warmte gaat verloren en er is onvolledige verbranding. Populair is de pellet kachel, omdat deze kachel een hoge verbrandingsgraad heeft. Er worden geperste houtkorrels (pellets) voor gebruikt. De kwaliteit van de pellets is mede bepalend hoe hoog de vervuilende uitstoot is. Helaas worden deze kachels ingezet om de centrale verwarming en de warm watervoorziening van een compleet huis aan te sturen. Er zat tot 31 december 2019 zelfs subsidie op van de overheid. Heel wat mensen zijn daardoor op het verkeerde been gezet. Zij denken een duurzame kachel te hebben gekocht. Maar dat is niet zo. De kachel heeft wel het beste rendement van alle typen houtkachels, maar het blijft een houtkachel. En die houtkachel vervuilt dus de lucht en doet dat zeven dagen in de week. Immers alle organisaties die onze gezondheid bewaken zeggen om niet meer dan vier dagen per week te stoken en maximaal vier uur per dag. Voor de gezondheid van de stoker en voor de gezondheid van de omgeving.

U kunt overlast door slechte luchtkwaliteit melden via het formulier op http://www.natuurenmilieuheusden.nl/nl/meldpunt.php. De resultaten anonimiseren we, en verwerken we tot een overzicht per wijk in onze gemeente. Op basis hiervan overleggen we met de gemeente over hoe de situatie te verbeteren. Ga voor meer informatie naar onze website http://www.natuurenmilieuheusden.nl/nl/luchtkwaliteit/luchtkwaliteit_algemeen.php

Wij pleiten voor stokers die helemaal B.O.S. zijn: Bewust voor Omgeving Stokers!

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een mail

 

Cookieinstellingen