Onderzoek mogelijkheden kleinschalige opvang vluchtelingen

Foto: Pixabay

De gemeente Heusden werkt samen met de gemeente Boxtel aan een plan van aanpak voor een proef met kleinschalige opvang van vluchtelingen. Of de proef daadwerkelijk wordt uitgevoerd is nog niet bekend. Gesprekken hierover met het COA moeten nog plaatsvinden.

Het college van Heusden wil die kleinschalige opvang gepaard laten gaan met versnelde integratie en participatie van de vluchtelingen. “Het is belangrijk om zo snel mogelijk de inburgering te starten, zodat de vluchtelingen vanaf het begin op de hoogte zijn van de normen en waarden in onze samenleving”, stelt burgemeester Jan Hamming. “Door hen bovendien in kleine groepen op te vangen, vanaf het begin de taal te leren en een rol in de samenleving te geven, is de kans op integratie na het verkrijgen van een verblijfsvergunning een stuk groter. Dat is niet alleen een stuk menselijker voor de vluchtelingen, maar het zorgt mogelijk ook voor meer draagvlak bij de lokale bevolking.”

Momenteel zijn diverse instellingen, ondernemers, religieuze instellingen, Vluchtelingenwerk en serviceclubs in onze gemeentes betrokken bij deze aanpak. Zij zijn enthousiast om hun bijdrage te leveren als het tot uitvoering komt.

Raadsbesluit
De gemeenteraad gaf het college eind december al de opdracht om te zoeken naar mogelijkheden voor kleinschalige noodopvang voor vluchtelingen waarbij versneld wordt ingezet op integratie en participatie van vergunninghouders.

Als er daadwerkelijk kleinschalige opvang plaats gaat vinden, worden bewoners en andere betrokkenen hierover uitgebreid geïnformeerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen