Middeleeuws zomerfestijn | 18 & 19 juni 2016

Foto: Ilonka

Na het sluiten van De Vrede van Heusden kan de bevolking van Heusden-vesting en ommelanden er weer tegenaan. Dat wordt duidelijk op de handelsmarkt.

Heusden-vesting in de middeleeuwen
Vele ambachtslieden en kooplui zijn naar de stad gekomen om hun waren op de markt aan de man te brengen. In Heusden-vesting wordt gewerkt en handel gedreven. Het leven van alle dag is beeldbepalend en wordt zo authentiek mogelijk in scenes uitgebeeld.

Het straatbeeld wordt bepaald door het volk, stadsbestuur, schutterij, ambachtslieden en handelaren. De smid, glasblazer, barbier, mandenvlechter, kleermaker, schipper, voerman, schout en schepenen, gildebroeder, visser, wasvrouw, troubadour, boer, molenaar, edelvrouw, dief, stadsomroeper en vele andere personages.

Er spelen zich taferelen af : een huisuitzetting, openbare huisraadverkoop en er wordt recht gesproken. Pluimvee wordt tegen opbod verhandeld. Er wordt geschreeuwd, geraasd en geroofd. De geur van zojuist gevangen vis, de reuk van uitwerpselen, de walm van gerookte paling, het geroosterde speenvarken, de hitte van stookplaatsen. Straatmuzikanten en zangkoren vrolijken de boel op en brengen leven in de brouwerij.
Het goddelijk Heusdens gerstenat vloeit en het gebraad smaakt overheerlijk.

Om het werk van streekgenoot en kunstschilder Jheronimus Bosch zichtbaar te maken gaan toneelgroepen op beeldende wijze om met de thema’s van zijn schilderij
‘ De zeven Hoofzonden ‘ : hoogmoed, hebzucht, wellust, jaloezie, gulzigheid, woede, en gemakzucht. De hoofdzonden zijn verweven met de katholieke traditie.

Ziedaar de sfeer in vestingstad Heusden op 18 en 19 juni. Toegang gratis.
Komt dat zien ter lering ende vermaeck . . . . . .

Voor deze dagen zijn nog een figuranten nodig. Heeft u interesse, neem dan contact op via het contactformulier.

 

Bron: verstingstadheusden.nl

Reacties