Nieuwe cursus Citytrainers van start gegaan

Foto: De Schroef

Op 14 maart is voor het vierde jaar de cursus ‘Ik train mijn stad/ vereniging’ in gemeente Heusden van start gegaan. De cursus leidt jongeren op tot Citytrainers. Na een succesvolle afronding van de cursus worden de Citytrainers ingezet in wijken of bij een sportvereniging om sportieve activiteiten te organiseren voor de jeugd, of om training te geven aan de jeugd. De Citytrainers leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan het sportieve karakter van gemeente Heusden.

Citytrainers zijn jongeren tussen de 14 en 21  jaar, die hun sportieve en organisatorische talenten willen gebruiken om andere jongeren in de wijk te betrekken bij sportieve activiteiten in de buurt of bij een sportvereniging.

Talentontwikkeling van de jongeren staat centraal in de cursus. Tijdens de cursus volgen de jongeren acht theoretische bijeenkomsten van twee uur en doen ze praktijkervaring (15 uur) op in de vorm van het organiseren van een sportief evenement of het geven van training aan de jeugd. Na afronding van de cursus beschikken zij over alle handvatten om zelfstandig (sportieve) evenementen te organiseren of het geven van training aan jeugd bij een sportvereniging.

Doel van het project is om jongeren te enthousiasmeren om op vrijwillige basis sportactiviteiten te bedenken, te ontwikkelen en uit te voeren. Voor de cursus zijn opleidingsmodules ontwikkeld die nauw aansluiten op de belevingswereld van de jongeren. Bovendien is de cursus voor iedereen toegankelijk doordat op een praktische en doelgerichte manier wordt gewerkt aan het versterken van ieders unieke sportieve en organisatorische talent.

 

Dit jaar nemen elf jongeren deel aan de cursus. Veel van hen zij al (assistent) trainer bij hun vereniging, maar door middel van de cursus krijgen zij extra handvatten om zich te kunnen ontwikkelen als trainer. De jongeren zijn actief bij verschillende sportverenigingen, zoals AquAmigos, sc Elshout (handbal) en vv Minerva. Ook zijn er jongeren die graag iets willen betekenen voor hun wijk. Twee van hen gaan bijvoorbeeld als praktijkopdracht een trapveldjestoernooi voor jongeren in gemeente Heusden organiseren.
De cursus wordt elk jaar gegeven door de buurtsportcoaches van Stichting de Schroef. Jos van der Ven (projectleider) en Babette van den Hout (cursusleider) verzorgen deze cursus.
Jos is sinds half januari voor 20 uur werkzaam bij Stichting de Schroef. Binnen de Schroef is hij actief voor de doelgroep jongeren. Naast projectleider van de cursus Citytrainers, is Jos ook verantwoordelijk voor de beweegactiviteiten na school op het d’Oultremontcollege en voor buurtsport. Naast zijn functie als buurtsportcoach is Jos ook werkzaam als docent L.O. in het speciaal (voortgezet) onderwijs. Door zijn ervaring met de doelgroep kan hij de beweegactiviteiten voor en door jongeren in gemeente Heusden zeker naar een hoger plan tillen!

Interesse?

Jongeren die interesse hebben om deel te nemen aan een nieuwe cursus kunnen contact opnemen met:
Jos van der Ven
T: 06 57337289
E: [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen