Minder nieuwe WW-uitkeringen Noord-Brabant

Foto: WIA

In het eerste halfjaar van 2016 zijn 39.400 nieuwe WW-uitkeringen verstrekt in Noord-Brabant. Dat zijn er 7.200 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In Zuid-Nederland is de daling het grootst. In Noord-Brabant is dit vooral dankzij de sectoren zorg & welzijn, industrie en bouw. In de gemeente Heusden is de WW percentage 5%. Loon op Zand is dat 5.5% en voor Waalwijk 6.1%

Minder nieuwe WW-uitkeringen
Het aantal nieuwe WW-uitkeringen is in de eerste zes maanden van 2016 lager dan in de eerste zes maanden vorig jaar. In de periode januari 2016 t/m juni 2016 zijn er 39.400 nieuwe WW-uitkeringen in Noord-Brabant. Vorig jaar waren dat er nog 46.600. Dit is een daling van 15%. Landelijk daalt het aantal nieuwe WW-uitkeringen met 9%.

Sterkere afname nieuwe WW-uitkeringen in zuidelijke arbeidsmarktregio’s
De Nederlandse economie blijft zich herstellen. Dit manifesteert zich in minder nieuwe WWuitkeringen. In de zuidelijke arbeidsmarktregio’s daalt het aantal nieuwe WW-uitkeringen sneller dan landelijk. Ook in Noord-Brabant is dit het geval. Deze sterkere daling heeft te maken met de regionale sectorstructuur. In Noord-Brabant komt een groot deel van de daling voor rekening van de sectoren zorg & welzijn en industrie. Begin 2015 had met name de thuiszorg het zwaar. Dit leidde toen tot een groter aantal nieuwe WW-uitkeringen vanuit de sector zorg & welzijn. In 2016 gaat het onder andere vanwege de aanhoudende vergrijzing weer beter met de werkgelegenheid in de zorg. Zo zijn er in de eerste helft van 2016 in Noord-Brabant 2.600 minder nieuwe uitkeringen vanuit de sector zorg & welzijn dan in de eerste helft van 2015. Dat is een daling van 30%. Landelijk is de daling 19%. Ook de industrie doet het in Noord-Brabant goed. Zo zijn er 1.100 minder nieuwe WWuitkeringen vanuit de industrie dan vorig jaar. Dat is een afname van 16% (landelijk: -7%). Nieuwsflits Arbeidsmarkt – Noord-Brabant 3 Opvallend is ook de sterke daling in het aantal nieuwe uitkeringen in de bouwnijverheid in Noord-Brabant. Landelijk zijn er 21% minder nieuwe uitkeringen, maar in Noord-Brabant is deze daling zelfs 40%. Deze cijfers zijn een duidelijke bevestiging dat ook de bouw weer in de lift zit. In Zuidoost-Brabant en Helmond-De Peel daalt het aantal nieuwe WW-uitkeringen met respectievelijk 18% en 19%. Dat is net iets meer dan in de andere drie arbeidsmarktregio’s in Noord-Brabant. Een belangrijke verklaring hiervoor is dat het belang van de industrie in de werkgelegenheid groter is in de twee eerstgenoemde regio’s.

Minder lopende uitkeringen
Eind juni 2016 zijn er in Noord-Brabant 69.100 lopende WW-uitkeringen. Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant is in juni 2016 met 700 gedaald (-1%) ten opzichte van vorige maand. Landelijk daalt het aantal lopende WW-uitkeringen met 2%. Het aantal WWuitkeringen in Noord-Brabant is op dit moment bijna 7% hoger dan een jaar geleden, een verschil van bijna 4.300 uitkeringen. Landelijk is er een stijging van 7%. Eind juni 2016 zijn er in Nederland 438.500 lopende WW-uitkeringen. De invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) heeft een structureel verhogend effect op het aantal WW-uitkeringen.

Bron: UWV

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen