112

Wanneer mag je 112 bellen?

Foto: Politie

Om de politie goed in te zetten op de dringende 112-­meldingen, is het belangrijk dat je weet in welke gevallen je 112 kunt bellen. In de volksmond bel je 112 bij bloed en spoed. 112 daar pak je daders mee. En ook: 112 daar red je levens mee!

Levensbedreigende- en heterdaadsituaties

Bijvoorbeeld:
Aanrijding met gewonden;
Mishandeling;
Beroving;
Steekpartij;
Vechtpartij;
Als er iemand onwel wordt;
Inbraak op heterdaad;
Diefstal op heterdaad;
Vernieling op heterdaad;
Vandalisme op heterdaad;
Ontvoering of een poging tot ontvoering.
Burenruzie (Fysiek geweld)

Ben je getuige of slachtoffer van een van deze zaken? Bel 112! Deze oproepen vallen onder de hoogste prioriteit van de politie. Een politieauto komt altijd poolshoogte nemen. Hoe eerder je 112 belt, des te sneller we kunnen reageren. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de daders te pakken. De Meldkamer van de politie stuurt politieauto’s aan op het moment dat er een 112-melding komt.

Wel politie, geen spoed?
Het kan ook gebeuren dat je wel politie nodig hebt, maar de situatie niet levensbedreigend of op heterdaad is. In die gevallen moet je het landelijke politienummer bellen: 0900-­8844.
Denk bijvoorbeeld aan:

Verkeerd geparkeerde auto’s;
Burenruzie;
Baldadig gedrag;
Geluidsoverlast.

Dier in nood?
Ben je getuige van een dier in nood door een ongeluk, mishandeling of verwaarlozing, dan is er één centraal nummer dat je kan bellen om het te melden: 144. Lees hier meer over 144 en voor welke zaken je dit nummer mag bellen.

Hieronder een aantal voorbeelden:

1: U ziet twee mensen door de straat lopen en zij lijken opvallend veel aandacht te hebben voor huizen waarvan de bewoners niet thuis zijn.
A: Ik bel 112.
Dit is een verdachte situatie, waarvoor u 112 mag bellen. Uiteraard kan het zijn dat deze twee mensen een goede verklaring hebben voor hun gedrag, maar dit kan uiteraard pas vastgesteld worden nadat wij ze gesproken en gecontroleerd hebben. Helaas gebeuren er nog te vaak inbraken, waarbij achteraf blijkt dat buurtbewoners wel iets verdachts hebben gezien of gehoord, maar waarvoor zij ons niet gebeld hebben.

2: U heeft een aanrijding gehad en heeft daarbij uitsluitend materiële schade opgelopen/veroorzaakt.
A: Ik bel niet.

Voor aanrijdingen met enkel materiële schade is een melding bij de verzekering voldoende. Hierbij volstaat dus het invullen van een Europees Schadeformulier. Ook bestaan er tegenwoordig applicaties om de schade digitaal te melden bij de verzekeringsmaatschappij. Zoek samen met de tegenpartij een veilige plek op om alle informatie uit te wisselen. Uiteraard komen wij wel ter plaatse wanneer u het vermoeden heeft dat er alcohol in het spel is, of wanneer er gevaarlijke situaties op de weg ontstaan.

3: U wordt vanuit het niets op de openbare weg door een onbekende in uw billen geknepen.
A: Ik bel 112 of B: Ik bel 0900-8844.
Ook dit is een typisch geval waarbij onze ervaring is dat mensen twijfelen om contact met ons te zoeken. Op heterdaad is het wel degelijk mogelijk om 112 te bellen, omdat hier mogelijk sprake kan zijn van aanranding. Mocht u het niet zo heftig ervaren, dan adviseren wij toch om 0900-8844 te bellen, of langs het politiebureau te komen, zodat wij in ieder geval van het incident op de hoogte zijn. Mogelijk hebben andere mensen namelijk een soortgelijke of ergere ervaring. Door contact met ons te zoeken kunt u deze mensen helpen met bijvoorbeeld een aanvulling op het signalement.

4: De verkeerslichten op het kruispunt N196 (Burgemeester Kasteleinweg met de N231 (Legmeerdijk) werken niet meer.
C: Ik bel iemand anders.
De wegbeheerder is verantwoordelijk voor de werking van de verkeerslichten. In dit geval gaat het om de provincie, maar voor andere wegen zou het bijvoorbeeld de gemeente kunnen zijn. Op de websites van de betreffende gemeente of provincie kunt u terugvinden hoe u hier melding van kan maken.

Bron:112vandaag

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen