Opening metamorfose waterrijk Vlijmen Noord

Foto: Gemeente Heusden

Vlijmen-Noord heeft een volledig nieuwe uitstraling gekregen. Er zijn een flink aantal waterpartijen aangelegd die wateroverlast gaan voorkomen bij extreme regenbuien. Gelijktijdig is een mooi recreatiegebied ontstaan in de wijk Vijfhoeven.

Na een jaar van slopen, graven en andere werkzaamheden, wordt dat samen met de mensen uit de buurt en andere belangstellenden op zaterdag 15 juli gevierd dat de metamorfose klaar is. De opening is van 10.00 tot 12.00 uur en vindt plaats bij de nieuwe loopbrug over de grote vijver en de vissteiger. U bent van harte welkom!

Vanaf dit punt start een fraaie wandeling door het gebied, waarbij u op een aantal bijzondere plekken uitleg krijgt over hoe het watersysteem werkt. Ook beleeft u dan de nieuwe recreatievoorzieningen; de vissteigers, de loopbrug, de fietscrossbaan naar een ontwerp van de kinderen uit de buurt, de nieuwe picknickbank (van Vrouwen van Nu) en de waterspeeltuin.

Uniek watersysteem
Vlijmen-Noord kende een probleem met water. Het watersysteem was hier niet berekend op extreme buien. Door de klimaatverandering regent het steeds vaker en harder. Hierdoor functioneerden de riooloverstorten niet goed en kwam er water op straat te staan bij stortbuien. Ook de nieuwe Vlijmense woonwijken Geerpark en De Grassen moeten een goed werkend watersysteem hebben. Er is voor gekozen om het oplossen van het waterprobleem in Vlijmen-Noord en het ontwikkelen van de watersystemen voor Geerpark en De Grassen gebundeld aan te pakken. Dit heeft geleid tot een uniek integraal watersysteem.

Waterateliers
Met de nieuwe vijvers in Vlijmen-Noord is nu ruimte gecreëerd om het overtollige water bij een harde regenbui op te vangen. Het gaat om het gebied tussen de Priemsteeg en de Mommersteeg, langs het wandelpad en langs de Hongerenburgweg. Tijdens waterateliers hebben inwoners in de wijk aangeven waar zij in de wijk waterplaatsen wilden zien en hoe zo’n waterplaats er dan uit zou zien. Mede op basis van de ideeën van de wijkbewoners, hebben gemeente en waterschap Aa en Maas de waterhuishouding in dit gebied op unieke wijze weten te verbeteren.

Bron: Gemeente Heusden

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen