Een bijzonder Gilde-lid

Foto: Gilde St Joris van Onsenoort

We spreken in het jaar 2016. Op de Statiedag (Jaarvergadering) staat sinds 366 jaar wederom op de agenda het tot dan nogal heikel agendapunt: “Mogen er vrouwen tot ons Gilde toegelaten worden”.

Mevrouw Hanne van Aart, wethouder van de Gemeente Heusden, gaf op deze Statiedag aan als men in de vergadering tot een akkoord zou komen, zij zich beschikbaar zou stellen als potentieel Gilde lid.

De vergadering besloot na een aantal over en weer stemronden tot een “Ja”. Vanaf dat moment was het dus mogelijk dat er in ons Gilde mannen als zowel vrouwen, ongeacht waar zij wonen, Gildebroeder of-Zuster mochten worden.

Hiermee was Mevrouw van Aart dus min of meer verplicht om haar belofte na te komen. Nu doet het geval dat zij op 16 november haar afscheid als Wethouder nam, om aanstaande maandag tot Burgemeester van Loon op Zand te worden benoemd. De overheid van het Gilde had besloten om haar op haar afscheid te benoemen tot “Beschermvrouwe”.

Zo geschiedde, in de vroege ochtend van donderdag begaf een kleine delegatie van het Gilde zich naar de sporthal “Dillenburcht” in Drunen waar haar afscheid werd gevierd met een ontbijtbuffet. Nadat de Hoofdman Eric-Jan van Eggelen een kort woord tot haar gericht had overhandigde hij haar de versierselen zoals een draagsjerp met haar titel en een mooi geborduurd logo, behalve deze sjerp las hij een bijbehorende oorkonde voor die hij haar eveneens aanbood.

Mevrouw van Aart was zichtbaar “verrast” en gaf aan met trots deze titel te zullen voeren. Na dit onderdeel volgende nog een toesprak door de loco-burgemeester en de gemeentesecretaris waarna de receptie werd gehouden.

Het Gilde feliciteerde haar en met “vliegend vaandel en slaande trom” verlieten zij de sporthal in de wetenschap een bijzonder lid aan hun Gilde te hebben mogen toevoegen. Een vrouw en ook nog eens een Burgemeester van een buurtdorp, een lid waar wij als Gilde trots op zijn. Dit kunnen weinig Gilden zeggen, het Gilde wenst mevrouw van Aart alle goeds en succes in haar nieuwe functie en danken haar dat zij deze functie heeft willen aanvaarden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen