Voorlopige profielschets nieuwe burgemeester

Foto: Gemeente Heusden

Om te bepalen aan welke eisen de nieuwe burgemeester van Heusden moet voldoen, is door de raad een voorlopige profielschets vastgesteld. Op basis van deze voorlopige profielschets zal de werving en selectie van de nieuwe burgemeester mogelijk plaatsvinden.

Om de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester te bespoedigen heeft de huidige gemeenteraad besloten een voorlopig profiel op te stellen. Aangezien er gemeenteraadsverkiezingen plaats vinden op 21 maart 2018 kan de huidige gemeenteraad geen benoemingsprocedure opstarten.

De huidige raad hoopt dat met dit voorlopig profiel de nieuwe raad snel de wervingsprocedure oppakt. De nieuwe raad zal te zijner tijd besluiten of men zich kan vinden in dit voorlopig profiel. Vervolgens kan de benoemingsprocedure gestart worden. Om informatie voor het profiel op te halen hebben er verschillende sessies en gesprekken plaats gevonden met inwoners, maatschappelijke verenigingen, leerlingen van het d’Oultremontcollege, lokale ondernemers en stakeholders zoals politie, openbaar ministerie, brandweer, het college, gemeentesecretaris en de griffier. Bij het opstellen van het profiel van de nieuwe burgemeester van Heusden hebben twee specifieke elementen van de gemeente een rol gespeeld. (Let op: waar hij staat kan ook zij gelezen worden.)

Georganiseerde criminaliteit en ondermijning
Brabantse gemeenten hebben de afgelopen jaren steeds meer van doen gekregen met georganiseerde criminaliteit, ondermijning en andere problemen op het gebied van openbare orde en veiligheid. Ook in onze gemeente spelen deze problemen. De aanpak hiervan vindt plaats in nauwe samenwerking met andere gemeenten en partners in de regio, zoals onder meer de Taskforce Brabant-Zeeland. In de profielschets wordt gesproken over een burgemeester die standvastig is, beschikt over een rechte rug en voor wie het woord integriteit ook inhoudelijk van grote betekenis is.

Leefbaarheid in de kernen
Aandacht blijft nodig voor de leefbaarheid in de elf kernen. De komende tijd zal dat natuurlijk voortgezet worden met aandacht voor kansen en realisatiemogelijkheden. Het is belangrijk om de verschillende potenties van de kernen in onze gemeente, bijvoorbeeld op economisch en maatschappelijk gebied, bij elkaar te brengen en te versterken. De burgemeester draagt bij aan een dergelijk ontwikkelingsklimaat met daarbij oog voor het haalbare en realisatie. Dat geldt zowel voor draagvlak als voor de mogelijkheden van organisatie en prioritering van activiteiten. Hij heeft gevoel voor verhoudingen en mogelijkheden. Kortom, het is van groot belang dat de burgemeester het echte contact met onze burgers aangaat en zich inleeft in achtergronden, cultuur en beweegredenen.

Naast deze twee specifieke elementen staan er ook een aantal rollen en competenties centraal voor de nieuwe burgemeester van Heusden. Hij is zich er daarbij van bewust dat het burgemeesterschap een functie is die te allen tijde ten dienste staat van de gemeenschap. Hij is herkenbaar, betrokken en benaderbaar. Lees hier het raadsvoorstel en het volledige werkdocument profielschets.

Gemeente Heusden

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen