Heusden700

Foto: Gemeente Heusden

In 2018 is de restauratie van de Vesting Heusden 50 jaar geleden afgerond en heeft de vesting ongeveer zeven eeuwen stadsrechten. In 2017 bestaat de huidige gemeente Heusden bovendien 20 jaar. Er bestaat dus al zeven eeuwen een Heusden met tal van hoogtepunten. Dat willen we vieren! Allerlei ideeën en initiatieven stroomden bij ons binnen om van 2018 een feestelijk jaar te maken.

Heusden700
Het wordt een jaar waarin we vieren waar we trots op zijn, dat we leren over vroeger en dat we aan elkaar laten zien wat we vieren.  Een jaar waarin we stilstaan bij de rijke geschiedenis van Heusden, maar vooral een jaar dat gevierd moet worden. Niemand kent Heusden zo goed als de Heusdenaren zelf. Verschillende inwoners hebben samen gesproken over de vele gebeurtenissen die Heusden maken tot wat het nu is. Een aaneenschakeling van momenten, maar ook dorpjes, die als een soort puzzel met elkaar zijn verbonden. Al deze puzzelstukken hebben een eigen verhaal, maar juist door deze op te halen en met elkaar te delen, ontstaat een gevoel van verbondenheid. Verhalen om trots op te zijn, die generatie op generatie zijn doorgegeven en die nu samenkomen in het jubileumjaar Heusden700.

Hoezo 700 jaar Heusden?
Op donderdag 25 januari vertelt Hildo van Engen meer over de historie van Heusden. Want wat gebeurde er eigenlijk in 1318? Heeft Heusden stadsrechten en zo ja, waar zijn ze? Wat is historisch gezien de binding tussen de verschillende kernen in de huidige gemeente Heusden? Tijdens deze lezing ga je als toehoorder ook zelf aan de slag met historische teksten. Zo kun je zelf bepalen wat jij tijdens Heusden700 wil vieren. De lezing vindt plaats in de Donjon van abdij Mariënkroon, aanvang 19.30 uur. Kaarten á € 10,- kun je reserveren via [email protected]  © tekst stichting Honsoirde.

Dromen. Doen. Heusden.-dag
In het jubileumjaar Heusden700 vindt de Dromen. Doen. Heusden.-dag niet in zijn huidige vorm plaats. We vieren dit in 2018 het hele jaar! De nominaties en uitreikingen voor de Droom, de Doeners en de Heusdenaar van het jaar vinden in dit jaar plaats. Hierover hoor je binnenkort meer!

Programma
Vele Heusdenaren hebben prachtige ideeën ingediend voor een spectaculair programma. Zij presenteren hier hun plannen, maar kunnen nog hulp gebruiken bij de uitvoering. Help jij mee om deze bijzondere initiatieven werkelijkheid te laten worden? Binnenkort lanceren we een speciale website voor Heusden700 waarin je het definitieve programma terugvindt.

Lachworkshop

Heusdense Havendagen

Fotoexpositie: een zelfportret

Tentoonstelling ’50 jaar restauratie van Heusden’

Boek ‘Zeven Eeuwen Heusdenaren’

Tentoonstelling ‘Zeven Eeuwen Heusden’

Poëziewedstrijd: Heusden Dicht(er)bij Water

Vestingontbijt 

Tentoonstelling ‘175 jaar cultuurhistorie in Haarsteeg’

Concert ‘Ode aan Jacob van Eyck’

Lichtfestival vesting Heusden

Kinderconcert

SamenLoop voor Hoop

Vlijmens spektakel

Zuiderwaterlinie Festival

Connectie ‘7 talenten, 7 meesters’

Kerstfeest: wat bezielt Heusden?

Boek over geschiedenis en vluchtelingenopvang in abdij Mariënkroon

Cursus Heusdenlogie

Open-podiumfestival: Ongehoord

Midzomerfestijn met Historische Handelsmarkt

Democratie begon in Heusden

Meedoen?
Wil je meer informatie en/of een of meerdere van deze plannen (financieel) steunen of meehelpen zodat het plan ook echt door kan gaan, dan kun je rechtstreeks contact opnemen met de initiatiefnemer die bij elk plan vermeld staat. Voor vragen over Heusden700 kun je contact opnemen met Judith van den Berg via (073) 513 17 89 of via [email protected].

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen