Buitendienst gemeente Heusden ontvangt onderscheiding “Wijze Uil”

Foto: Natuur en Milieu Heusden

Op 18 januari ontvingen Henny Brekelmans, Hans Liefting en Mieke van Oort namens de Buitendienst van de gemeente Heusden de ‘Wijze Uil’ uit handen van Joost van Balkom, voorzitter van de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH).

De NMVH reikt de onderscheiding ‘Wijze Uil’ uit aan een persoon of instelling in de gemeente Heusden, voor de inzet voor de natuur of het milieu in de gemeente. De Buitendienst ontving de onderscheiding voor haar niet aflatende en effectieve manier om de biodiversiteit in de gemeente Heusden te vergroten.

De NMVH werkt al vele jaren samen met de gemeentelijke buitendienst om de biodiversiteit te vergroten. Dat gebeurt o.a. langs de Heidijk, waar door kleinschalig en speciaal maaibeheer de kruiden en daarmee de insecten zijn toegenomen.

In de Baardwijkse Overlaat ten oosten van Drunen is een zanddepot omgevormd naar natuur en later naar een Vlinder-Idylle. Ook bij het Driewiel vindt natuurontwikkeling plaats. En rond het Nieuwkuijkse Wiel is het bijzondere Gagelstruweel ontdaan van concurrerende opslag van bomen en struiken.  Verder werken gemeente en NMVH samen in de organisatie van activiteiten in het kader van de landelijke Natuurwerkdag en Boomplantdag, en de gemeentelijke Duurzaamheidsagenda.

De vereniging bedankt de enthousiaste medewerkers van de Buitendienst voor hun enthousiaste en resultaatgerichte aanpak. De buitendienst ontving naast het beeld van de ‘Wijze Uil’ een grote taart.

Dit was de elfde keer dat de onderscheiding werd uitgereikt. Eerdere winnaars van de Wijze Uil waren:

1990 Slager Willemse in Drunen  vanwege zijn milieuvriendelijke verpakkingen.

1992 Stichting Gered Gereedschap, in Drunen. Deze stichting verzamelt en repareert oud  gereedschap voor de Derde Wereld.

1993 De Federatie Behoud de Langstraat Spoorbruggen voor hun strijd voor de aanleg van een fietspad over de voormalige spoorlijn.

1998 Champignonkwekerij ’t Loodje in Hedikhuizen voor de biologische kweek van champignons.

2000 De Kruiderij in Vlijmen voor de verkoop van biologische producten.

2002 Het kringlooppapierbedrijf van Jan Floris in Nieuwkuijk.

2004 Bosbessenteler Piet Smeekens. Het terrein waarop de bessentruiken staan is omgetoverd tot een waar “paradijsje” voor planten, vogels en insecten. Er werd een poel aangelegd, een bosvijver gegraven, houtsingels geplant.  adres: Duinweg, Drunen

2006 Delicatessen en Reformzaak van Herpt, Drunen, verkoop van ruim 600 biologische producten

2009 Biologisch varkensbedrijf van de familie van Alphen – Herpt.

2014 Fietsersbond afdeling Langstraat

Voor meer informatie van de vereniging kijk op: www.natuurenmilieuheusden.nl .

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen