Lezing van Sjef van Hulten voor heemkundekring Onsenoort

Foto: Sjef van Hulten

Goei botter en de strijd met margarine!

Sjef van Hulten zal in de lezing ingaan op het ontstaan van kunstboter/margarine. Brabantse boterhandelaren, waaronder Jurgens en Van den Bergh, zijn op het einde van de 19e eeuw op het spoor gekomen van de bereiding van kunstboter. De handel in boter nam in die tijd een grote omvang, zowel nationaal als internationaal. Aanvankelijk waren Jurgens en Van den Bergh concurrenten van elkaar en het heeft geruime tijd geduurd eer zij tot samenwerking bereid waren. Zij hebben aan de basis gestaan van het Unilever concern. Nog niet zo lang geleden heeft dat concern te kennen gegeven de margarinedivisie in de verkoop te doen.

In de 19e eeuw werd roomboter geproduceerd op de boerderij. Het melken van koeien en het karnen van de room was een zaak van de boerin. Met de komst van het industriële tijdperk is ook de verwerking van melk tot boter en kaas in fabrieken gaan plaats vinden. In nagenoeg elk Brabants dorp werd wel een coöperatief zuivelfabriekje opgericht, aanvankelijk op handkracht, maar met de toepassing van de stoommachine ging men al spoedig over op stoom.

Daarover gaat het eerste deel van de lezing. In het tweede deel zal Sjef ingaan op de rol die de familie Van Kessel in Drunen heeft gespeeld bij de boterfabriek en over de Memoires die Sjef van Kessel daarover geschreven heeft. In de lezing zal veel fotomateriaal worden gepresenteerd uit het Drunen van ruim honderd jaar geleden. Ook zullen nog enkele liedjes ten gehore worden gebracht over het rijke verleden van de boterfabriek.

Een avond die u niet mag missen en kom daarom op dinsdag 6 februari a.s. naar Partycentrum De Remise, Grotestraat 267, Drunen. De aanvang is om 19.30 uur en de entree bedraagt €4,00 inclusief een kop koffie/thee bij binnenkomst. Aanmelden wordt op prijs gesteld via het secretariaat van de heemkundekring ([email protected] of 0416-320995).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen