Een Carnaval van NIX

Foto: Pixabay

Het feestgedruis barst weer los. Gemeente Heusden en de Heusdense horecaondernemers willen ook dit jaar weer een veilig en verantwoord carnaval voor iedereen. Dus niet roken, niet drinken onder de 18 jaar tijdens carnaval.

Veilig en verantwoord
Carnaval is één van de momenten, waarop jongeren hun eerste glas alcohol drinken. Het moment waarop een jongere het eerste glas alcohol drinkt, is de start van een patroon van vaker en steeds meer drinken. GeHmiddeld is een jongere na dat eerste glas binnen anderhalf jaar voor het eerst dronken.

Alcoholmisbruik
Het drinken van alcohol onder de 18 jaar is niet toegestaan. Jongeren zijn namelijk extra gevoelig voor alcohol. Het beïnvloedt de ontwikkeling van de hersenen, die dan nog volop in de groei zijn. Alcoholgebruik kan leiden tot blijvende gedragsveranderingen, leerproblemen, lichamelijke klachten en een grotere kans op verslaving op latere leeftijd. Eenmaal ontstane schade is onomkeerbaar. Alcohol(misbruik) leidt ook tot overlast, ongelukken, overschrijden van (seksuele) grenzen en soms zelfs tot alcoholvergiftiging en blijvende hersenschade. Helaas belanden er elk jaar, tijdens carnaval, jongeren door overmatig alcoholgebruik in het ziekenhuis.

Duidelijk en simpel
Uiteindelijk moet de belangrijkste boodschap natuurlijk van jou als ouder komen. Is de afspraak thuis tot 18 jaar niet drinken (afspraak van NIX), maak dan duidelijk dat dit ook voor de periode van carnaval geldt. Dus geef je puber geen ‘Sneeuwwitje’ (een scheutje bier door de 7-up) of een biertje tijdens carnaval ‘omdat het feest is’. Hiermee geef je een onduidelijke boodschap af.

Houd het liever duidelijk en simpel: niet drinken, is niet drinken. Ook tijdens carnaval.

 

Reacties

article
27692
Een Carnaval van NIX
Het feestgedruis barst weer los. Gemeente Heusden en de Heusdense horecaondernemers willen ook dit jaar
https://heusden.nieuws.nl/nieuws/20180210/een-carnaval-van-nix/
2018-02-10T09:42:15+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/159/2018/02/09171548/the-ban-on-alcohol-2277764__340.png
Gemeente, Nieuws