Kinderen presenteren lessen over de leefomgeving

Vrolijke kinderstemmen klonken donderdag in Geerpark. Onder een stralende zon presenteerden leerlingen van groep 6 van basisschool De Vijfhoeven uit Vlijmen hun lessen over de leefomgeving aan ouders, opa’s en oma’s en (andere) mensen die in deze duurzame woonwijk wonen.

Met een grote smile op haar gezicht showde een leerling een zelfgemaakte poster en legde uit: “Er is veel natuur in Geerpark. Er zijn kikkervisjes en er komen nog appels en peren aan de fruitbomen. Vroeger was dit een moeras, maar nu kun je op de grasvlakten lekker spelen zonder natte voeten te krijgen. We vonden hier vier kriebeldiertjes: mieren, een vlindermot, een spin en een pissebed. Er komt ook nog een speeltuin!”

De kinderen volgden enkele lesdagen in de natuur en op 5 april was de buitenlesdag in Geerpark. Voordat zij aan de slag gingen stelden de kinderen onderzoeksvragen op. De bevindingen delen ze op deze dag. “Met deze vorm van educatie worden de kinderen meer bewust van de natuur en hun woonomgeving en leren ze op een andere manier naar hun leefomgeving te kijken en te beleven. De duurzame wijk en groene leefomgeving van Geerpark zijn hier ideaal voor.” Aldus wethouder Mart van der Poel.

 De onderzoeksvragen voor Geerpark gingen vooral over de diersoorten in de wijk. Met schepnetjes hebben de leerlingen in de Waterslinger beestjes gezocht en bestudeerd. Ook zijn er metingen gedaan voor onder andere fijnstof in de lucht en bodemvervuiling. Enkele voorbeeldvragen die zijn opgesteld zijn: hoeveel soorten dieren leven er in Geerpark? Hoeveel boomsoorten zijn er in de wijk? En wat is de zuurgraad van het water?

 Stichting Scalascholen
De buitenlesdagen van de Vijfhoeven-school in Geerpark zijn pilotlessen en een initiatief van de stichting Scalascholen (www.scalascholen.nl). In deze stichting werken basisscholen samen aan passend onderwijs waarbij veel aandacht is voor de ontwikkeling van het kind. De focus ligt op thema’s als duurzaamheid en leefbaarheid. De Rode Bosbesschool uit Drunen (ook aangesloten bij de stichting) heeft ook regelmatig lesdagen in Geerpark. Deze gaan bijvoorbeeld over het planten van bomen (Boomfeestdag), het spelen van spellen als levend Stratego of bestaan uit speur- en leertochten.

Geerpark
Omringd door groen en aan de rand van het dorp Vlijmen ontstaat Geerpark. De gemeente Heusden en wooncorporatie Woonveste werken samen aan een bijzonder mooi gelegen en duurzame woonwijk, met veel plek voor water en groen. Er komen maximaal 800 woningen en er is volop ruimte voor wandelen, spelen en ontspannen. In Geerpark is voor ieder wat wils en in diverse prijsklassen: van een rijwoning aan de Waterslinger tot zelfbouw op een eigen kavel. Hier kun je ruim wonen in de rust van het landelijke rivierlandschap en ook dichtbij het Bourgondische Den Bosch. Zonne-energie en hightech-oplossingen staan garant voor duurzame en betaalbare energie, ook op de lange termijn. Landelijk & modern wonen met de stad om de hoek. Meer informatie op over het project is terug te vinden op www.geerpark.nl en volg de vernieuwing via facebook en twitter.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen