Dertien lintjes in gemeente Heusden

Foto: Heusden Nieuws

Burgemeester Roel Augusteijn heeft tijdens de jaarlijkse Lintjesregen dertien inwoners van de gemeente Heusden mogen verrassen met een Koninklijke Onderscheiding. Zij zijn allen benoemd in de Orde van Oranje Nassau, omdat zij zich zonder eigen belang of financieel gewin hebben ingezet voor de lokale samenleving.

Tien inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau; drie inwoners zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

Mevrouw A.T.E. (Ans) Muskens-de Bont, 62 jaar, uit Drunen (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Na een raadslidmaatschap van 16 jaar heeft mevrouw Muskens-de Bont na de verkiezingen van 2018 afscheid genomen van de gemeenteraad van Heusden. Zij is vier keer gekozen als volksvertegenwoordigster en heeft in deze rol een stevige stempel gedrukt op de wijze waarop de CDA-fractie zich de afgelopen jaren in de gemeente Heusden manifesteerde. Gelijktijdig is zij in Drunen in onderwijsland een waar begrip.

De heer P.J.J.M. (Piet) Jonkers, 71 jaar, uit Elshout (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Piet Jonkers uit Elshout is een man die zich zijn hele leven al inzet voor zijn medemens. In de jaren dat hij nog volop aan het arbeidsproces deelnam, maakte hij zich met veel passie en strijdvaardigheid sterk voor de ontwikkeling van de glastuinbouw. Ook voor de lokale basisschool was hij van grote betekenis. Nadat zijn zonen zijn bedrijf voortzetten, kwam er meer tijd vrij voor maatschappelijk vrijwilligerswerk ten gunste van onder andere de parochie en het Elshouts Akkoordje. (1976-1982 bestuurslid Veiling De Langstraat; 1980-1990 Schoolbestuur Th.J. Rijkenschool; 2002-2012 voorzitter Stg. Herstructurering Tuinbouw Heusden; 2005-heden bestuurslid en vrijwilliger Elshouts Akkoordje; 2007-heden bestuurslid en vrijwilliger Parochie Drunen-Elshout)

Mevrouw P.A. (Elly) Klerks-van Delft, 65 jaar, uit Elshout (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Het gemeenschapshuis ’t Rad speelt een grote rol in de Elshoutse gemeenschap én in het leven van Elly Klerks. Sinds de oprichting in 1967 is zij een constante factor die het grootste deel van de werkzaamheden voor haar rekening neemt. Bestuurstaken zoals het penningmeesterschap, maar zeker ook het uitvoerende werk; alles is aan Elly toe te vertrouwen en als ‘gebruikers’ van ’t Rad hulp nodig hebben, kloppen zij nooit tevergeefs bij haar aan.

Tafeltje-Dekje, Drumband Sint-Jan, de Avond-vierdaagse, Leefbaar Elshout, Tafel Tennis Vereniging Elshout; iedereen kent haar haar als iemand die direct klaarstaat voor Elshout. (o.a. 1967-heden penningmeester en vrijwilliger Stichting Elshout Vooruit; 1971-1981 Drumband St. Jan; 1980-1988 bestuurslid Stg. Leefbaar Elshout; 1983-1984 interim bestuurslid Tafel Tenis Vereniging Elshout).

De heer J.J. (Jan) de Bonth, 67 jaar, uit Nieuwkuijk (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Jan de Bonth is een man van weinig woorden, maar – achter de schermen – van heel veel daden. Als bestuurder bij de Stichting Patronaat Nieuwkuijk is hij uitermate accuraat in de hem opgedragen taak: het penningmeesterschap! Hij is vooral een echt mensen-mens die als intermediair een goede rol pakt. Jan de Bonth is ook een betrokken politicus die zich inmiddels ruim 40 jaren inzet voor de lokale politiek (Gemeentebelangen). (o.a. 1975-heden lokale politieke partij Gemeentebelangen; 1981-heden penningmeester Stg. Patronaat Nieuwkuijk; 1990-1996 penningmeester Katholiek Onderwijs Stichting Nieuwkuijk)

De heer J.A. (Sjef) van Engelen, 71 jaar, uit Vlijmen (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Sjef van Engelen is een begrip in Vlijmen, maar zeker ook zeer ver daarbuiten! Hij is een sportman pur sang, met een enorme betrokkenheid bij de voetbalsport (sinds 1960 bij de Vlijmense Boys) en de wielersport (sinds 1971 als vrijwilliger/begeleider/soigneur bij KNWU en RABObank wielerploeg). Die betrokkenheid is niet alleen gericht op prestaties, maar vooral op het plezier in de sport en in het team. Hij doet er alles aan om de sporters dat plezier bij te brengen en het hen te laten beleven. (1960-heden v.v. Vlijmense Boys; 1971-heden vrijwilliger/soigneur wielersport; 1982-1990 raadslid Vlijmen)

Mevrouw H.A.W. (Diny) van de Weijenberg-van Ooijen, 86 jaar, uit Vlijmen (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Diny van de Weijenberg zet zich haar hele leven al in voor de Vlijmense RK Kerk St. Jan geboorte. Dit ondanks het feit dat zij thuis haar handen vol had aan een gezin met alleen jongens en een man die als brandweerman te pas, maar vaker te onpas weggeroepen werd. Het ‘normale’ vrijwilligerswerk binnen een parochie (schoonmaken kerk, verzorgen bloemen, liturgie, enzovoort.) deed zij graag, maar haar hart gaat vooral uit naar de minderbedeelden en de mogelijkheid om het harde leven van deze parochianen en gelovigen te verzachten. Het vele werk rondom de jaarlijkse boekenbeurs van de Vincentiusvereniging is dan ook het werk waar zij vol in ging en nog altijd gaat! Toen er sprake kwam van het oprichten van de Stichting Vincentius-winkel was zij – ondanks haar gevorderde leeftijd – onmiddellijk enthousiast en bood zich aan voor vrijwilligerswerk in deze winkel, waar zij nu meerdere dagdelen in de week hard aan het werk is. (1978-heden vrijwilliger Parochie Vlijmen; 1990-heden vrijwilliger boekenbeurs Vincentiusvereniging ; 2016-heden vrijwilliger Vincentiuswinkel).

De heer Th.B.C.M. (Ted) Berenschot, 67 jaar, uit Drunen (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Ted Berenschot is in de gemeente Heusden vooral bekend vanwege zijn jarenlange betrokkenheid bij RKDVC, maar voor deze periode was hij vooral politicus: raadslid in de voormalige gemeente Drunen en voorzitter van de lokale afdeling van de PvdA. (1986-1994 Raadslid voormalige gemeente Drunen; 1996-1999 Voorzitter PvdA afdeling Drunen; 2002-2016 secretaris/voorzitter RKDVC Drunen; 2008-heden bestuurslid Stichting Clubhuis RKDVC).

De heer M.T.J.T (Michael) van Gerwen, 29 jaar, uit Vlijmen (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)
In tegenstelling tot Groot-Brittannië was tot eind vorige eeuw de Dartssport in Nederland een gezelligheidsspel dat alleen thuis, in feestzalen en cafés werd gespeeld. Door de fenomenale prestaties van Michael van Gerwen in de internationale dartswereld is het dartsspel ook in Nederland op de kaart gezet! Het is een sport waarvan spelers hun krachten onderling kunnen meten door lokale, regionale en landelijke toernooien. Michael heeft met zijn buitengewone talent opvallende prestaties geleverd!

Mevrouw  M.A.R. (Mia) Mollee-Kint, 72 jaar, uit Vlijmen (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Mia Mollee-Kint is vanuit haar voormalige professie enorm begaan met het onderwijs wereldwijd. Vanuit die betrokkenheid ontwikkelde zij ruim 16 jaar het initiatief om Nederlandse en Keniaanse leerkrachten bij elkaar te brengen en van elkaar te laten leren. ‘Teachers for Teachers’ is ontstaan en anno 2017 nog altijd springlevend! Ook bij de Rotaryclub Heusden is zij betrokken bij ondersteunende activiteiten voor jeugdigen (IBC, Dragons Den en Handycamp) (1988-heden Rotaryclub Heusden; 2002-2016 Teachers for Teachers).

De heer C.G.P. (Cor) Moonen, 80 jaar, uit Haarsteeg (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Nadat hij zijn agrarisch bedrijf in 1998 wegens stadsuitbreiding moest beëindigen, is Cor Moonen in het kerkdorp Haarsteeg van de gemeente Heusden komen wonen. Door zijn betrokkenheid (lid en bestuurslidmaatschap) bij de CHV (Coöperatieve Handelsvereniging) en de NCB (Noord-Brabantse Coöperatieve Boerenbond) kende hij veel mensen in het hoofdzakelijk agrarische Haarsteeg en Elshout. Als ‘jonge pensionado’ is hij zich gaan inzetten voor deze gemeenschap en anno nu maakt hij zich nog altijd op vele manieren maatschappelijk verdienstelijk. (1977-1995 Hoofdingeland en heemraad van het Waterschap Maas en Diezepolders (thans onderdeel van Waterschap Aa en Maas; 1997-heden vrijwilliger bij R.K. Parochie H. Augustinus; 1997-heden vrijwilliger en bestuurslid KBO afdeling Haarsteeg; 2012-heden vrijwilliger St. Janshof Vlijmen).

De heer R.J. (Ron) Kamphuis, 57 jaar, uit Oudheusden (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
De heer Kamphuis is één van de onbetaalbare vrijwilligers die heel veel jaren zijn vrije tijd beschikbaar heeft gesteld aan de veiligheid voor mens en dier. Als vrijwillig brandweerman stond hij 24 uur per dag, 7 dagen per week standby om direct mee uit te rukken bij branden, verkeersongevallen en calamiteiten. Speciaal hierbij is dat Ron Kamphuis ook gebrevetteerd brandweerduiker en instructeur was. De stad Heusden, gelegen aan de Maas, heeft meerdere malen dankbaar gebruik gemaakt van zijn specialisme. (1982-2018 Brandweervrijwilliger post Heusden)

De heer R. (Ron) van der Most, 76 jaar, uit Heusden (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)
Vanaf het moment dat het echtpaar Van der Most in Heusden is komen wonen, hebben zij zich ingezet voor het culturele leven in de stad. De initiatieven die zij hebben genomen en uitgedragen onder de inwoners en belangstellenden uit de regio zijn warm verwelkomd en hebben inmiddels een vaste plaats op de culturele agenda ingenomen. Maar ook voor zijn komst naar vesting Heusden was Ron van der Most, voor zover zijn drukke agenda dat toeliet, al als vrijwilliger actief.

(2000 vrijwilliger bij Stg. 650 jaar Vestingstad Naarden; 2001-2003 filmproject “Braak-en Bouw: hoe Naarden-vesting in 35 jaar veranderde; 2006-2015 bestuurslid Kusterkring; sinds 2007: Vesting aan Tafel, luisterlezingen ‘oor voor Muziek’, Verhalentafel, Gouverneurstheater, Stg. Muze van de Gouverneur, Heusdense Filmdagen, Theater tussen de Schuifdeuren en twee publicaties: “Ik denk in vlees” familiebiografie van slager Janson uit Heusden vesting en ‘Krassen in een plaat’, over kunstenaar Oscar Verpoorten).

De heer J.N. (John) Leddy, 89 jaar, uit Heusden (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)
Na een opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool is John Leddy in de jaren ‘50 begonnen als acteur. Hij heeft aan veel bekende producties meegewerkt (o.a. De Glazen Stad; de Kleine Waarheid, Boerin in Frankrijk, enzovoort), maar grote bekendheid kreeg hij als ‘Koos Dobbelsteen’ in ‘Zeg ‘ns Aaa’ (1981-1993. 212 afleveringen). Ook na zijn pensioneren is John blijven acteren en heeft hij o.a rollen gehad in ‘Toen was geluk nog heel gewoon, Baantjer, Russen, Keyzer & De Boer Advocaten, Flikken Maastricht, Dokter Tinus, Penoza en Komt een man bij de dokter’.

Als inwoner van vesting Heusden voelt John zich ook betrokken bij de stad en haar inwoners. Jaarlijks is hij betrokken bij de stadhuisrampherdenking. Daarnaast is hij gildebroerder bij het St. Blasiusgil

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen