Burgemeester Augusteijn opent expositie Zeven Eeuwen Heusden

Foto: Gemeente Heusden

Burgemeester Roel Augusteijn heeft vrijdagmiddag 18 mei de nieuwe expositie ‘Zeven Eeuwen Heusden’ in museum Het Gouverneurshuis geopend. Het toont de spannendste gebeurtenissen, de belangrijkste personages en de mooiste objecten uit 700 jaar Heusdense geschiedenis.

Maar liefst het hele museum wordt voor deze expositie gebruikt. In alle zalen wordt de gezamenlijke geschiedenis van Heusden gepresenteerd. Van kanonskogels uit de Tachtigjarige Oorlog via de Zuiderwaterlinie tot de continue strijd tegen het water. Veel aandacht is er voor de betekenis van het (boeren)land en voor de drie grootste industrieën uit de gemeente Heusden: de scheepswerf, scheepsschroevenfabriek Lips en conservenfabriek Jonker Fris.

Ook presenteren we zeven beroemde Heusdenaren, uit elke eeuw één. We laten u kennismaken met Sofia van Heusden, die in 1318 het Heusdense stadsbestuur het voorrecht gaf om zelf recht te spreken. En met Gisbertus Voetius, de radicale theoloog die een landelijke beroemdheid is geworden. Dat geldt niet minder voor de Drunense kinderboekenschrijver Paul van Loon. Waarom zien we hem eigenlijk nooit zonder zonnebril? Kom langs in het vernieuwde museum en geniet van de aansprekende verhalen.

Met deze tentoonstelling hoopt het Gouverneurshuis een historische basis te leggen voor de viering van ‘Heusden 700’, om zo bewoners van de gemeente en andere belangstellenden kennis te bieden over de inhoud van de viering. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning door de Rabobank in het kader van de gemeentelijke viering ‘Heusden 700’ en door de stichting Vrienden van het Gouverneurshuis. Heemkundekring Onsenoort en het Streekarchief Langstraat Heusden Altena hebben hun inhoudelijke expertise ingezet.

Om zo veel mogelijk mensen in staat te stellen de tentoonstelling Zeven Eeuwen Heusden te bezoeken is de toegang gratis.

Heusden700

2018 is een jaar waarin we laten zien waar we trots op zijn, een jaar waarin we stilstaan bij de rijke geschiedenis van Heusden, maar vooral een jaar vol hoogtepunten! En om dit te vieren, hebben de Heusdenaren zelf een prachtig programma samengesteld.

Het hele jaar door is er van alles te beleven; een tijdlijn van evenementen die als een puzzel met elkaar zijn verbonden en waarbij ieder puzzelstuk zijn eigen verhaal heeft. Door deze op te halen en met elkaar te delen, ontstaat een gevoel van verbondenheid. Zo zijn we verbonden door verhalen waar we trots op zijn, die generatie op generatie zijn doorgegeven en nu samenkomen in het jubileumjaar Heusden700.

Bekijk het hele programma op de website Heusden700.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen