Toon, Francinus en Vicki: een dankbare schakel bij leven, ziekte en dood

Foto: HTR Media

Komend weekend zendt de Heusdense Televisie en Radio Stichting (HTR) een nieuwe aflevering uit van ‘De tafel van Heusden’.

In deze 76e uitzending praat presentator Leo Swaans met drie gasten over de unieke mogelijkheden bij de inloophuizen voor kankerpatiënten in Waalwijk en ’s-Hertogenbosch en het hospice in Waalwijk.

Als je de diagnose kanker te horen krijgt, staat de wereld plotseling op zijn kop; niet alleen je eigen wereld, ook die van je partner, kinderen, familie en vrienden. Waar kun je naar toe met alle onzekerheden die op je af komen? Dit geldt ook voor de patiënten die te horen krijgen dat ze ongeneeslijk ziek zijn en nog maar een korte periode kunnen leven.

Er zijn in Nederland 80 inloophuizen, waarbij twee in onze omgeving. De inloophuizen zijn een ontmoetingsplek voor iedereen, ongeacht leeftijd, die direct of indirect met kanker te maken heeft of heeft gehad. Persoonlijke aandacht, een luisterend oor, betrokkenheid van gastvrouwen en gastheren, rust en warmte vind je in deze huizen. Een plek waar je helemaal jezelf kunt zijn.

In Nederland zijn 150 hospices. Een plek in een hospice is voor die patiënten die een maximale levensverwachting hebben van drie maanden. In het hospice krijgt de patiënt een warme, waardige en waardevolle zorg in zijn of haar laatste levensfase.

Presentator Leo Swaans praat in de HTR-studio met drie gasten die op dit moment leidinggevende functies betrekken bij inloophuis of hospice. Het zijn Myriam Söder (coördinator Inloophuis Toon in Waalwijk), Jacqueline Crooijmans (directeur Vicki Brownhuis ’s-Hertogenbosch) en Baukje Lycklama à Nijeholt (algemeen manager Hospice Francinus de Wind Waalwijk)

Na een introductie van de drie huizen door de gasten, wordt onder andere ook ingegaan op het verkrijgen van de financiële middelen, het werven en scholen van vrijwilligers, de activiteiten en de diverse toekomstplannen.

Compilatie-3-logos

De HTR-uitzending op Ziggokanaal 42 is op zaterdagavond 26 mei om 19.00 uur. Het programma wordt herhaald op zondag 27 mei om 20.00 uur. Meer informatie op de site van HTR www.htrmedia.nl, waar ook via ‘uitzending gemist’ deze aflevering, maar ook eerdere uitzendingen, bekeken kunnen worden.

V.l.n.r. Leo Swaans (HTR), Baukje Lycklama à Nijholt (Hospice Francinus de Wind), Jacqueline Crooijmans (Vicki Brownhuis) en Myriam Söder (Inloophuis Toon)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen