Eikenprocessierups zorgt voor last

Foto: Pixabay

De eikenprocessierups duikt op veel plekken op in de gemeente Heusden. Er wordt hard gewerkt  aan de bestrijding ervan maar er zijn inmiddels een lange lijst van locaties. Het Drunense deel van de Heidijk is er daar bijvoorbeeld één van.

Heb je ergens eikenprocessierupsen gezien? Meld ons dat dan via de Buitenbeterapp!

Bestrijding eikenprocessierups
De eikenprocessierups kan voor flink wat overlast zorgen. Bij deze plaag zijn niet de rupsen zelf de boosdoener, maar hun zogenaamde netel- of brandharen. De processierupsen hebben een grijs-grauwe kleur met lichtgekleurde zijden. Elke rups heeft zo’n 700.000 haartjes die makkelijk afbreken en met een zuchtje wind kunnen worden verspreid. In mei komen ze te voorschijn, tijdens het uitlopen van de eikenbladeren. De rupsen worden volwassen in juni en worden vaak pas opgemerkt als ze de bomen gedeeltelijk kaal hebben gevreten.

Hoe voorkom je ongemakken?
De lange haren, die de rupsen bij verstoring loslaten, kunnen in het lichaam tot ernstige ontstekingen of astmatische reacties leiden! Ze bevatten namelijk mierenzuur en zijn voorzien van een weerhaakje. Vermijd daarom elk contact met de rupsen. Ben je toch in aanraking geweest met een rups of zijn losgelaten haren, dan mag je niet krabben of wrijven. Was of spoel de huid en ogen goed uit met water en was zo nodig al je kleren.

Biologische bestrijding
De gemeente is gestart met het bestrijden van de eikenprocessierups. Met speciale apparatuur worden eikenbomen beneveld met een biologisch bacteriënpreparaat. Dit preparaat is volstrekt veilig voor mens en dier. Het wordt ook veel gebruikt bij het bestrijden van rupsen op groente en fruit. Een rups die van het blad eet wordt geïnfecteerd met de bacterie. Het beestje stopt daardoor met eten en gaat binnen twee tot vijf dagen dood. De werkzaamheden vinden ook in de avond en nacht plaats omdat de verkeers- en weersomstandigheden dan het gunstigst zijn.

 

Reacties

article
30850
Eikenprocessierups zorgt voor last
De eikenprocessierups duikt op veel plekken op in de gemeente Heusden. Er wordt hard gewerkt
https://heusden.nieuws.nl/nieuws/20180608/eikenprocessierups-zorgt-last/
2018-06-08T18:40:53+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/159/2018/06/08184034/processionary-3196219__340.jpg
Gemeente, Nieuws