Verrassende ontmoetingen op het Halve Zolen Festival

Foto: Halve Zolen Festival

De tweede editie van het Halve Zolen Festival maakte ook dit jaar haar opzet meer dan waar. Rond de 3.000 bezoekers kwamen bij bewoners in Waspik letterlijk achterom en werden daar verrast door een verbazingwekkende mix van muziek, dans, theater en cultuur.

Het festival kwam rustig op gang, maar de meer dan 40 verschillende performances konden vervolgens een doorlopende stroom van bezoekers begroeten. Het festival was dit jaar gecentreerd in de Benedenkerkstraat, waar naast veel monumentale panden ook prachtige tuinen, pergola’s en schuren waren opengesteld. Dit tot enthousiasme van veel bezoekers die het bijzonder vonden, dat de eigenaren zo gastvrij mensen toelieten op hun terreinen.

Ontmoetingen
Het thema ‘verrassende ontmoetingen’ werd volledig waargemaakt. Heel veel optredens waren afgestemd op de locatie en op nogal wat plekken werden bezoekers betrokken in het spel. Dat leverde hilarische momenten op, waardoor een voorstelling bij iedere opvoering toch weer anders uitpakte. Zo kon je bijvoorbeeld (opnieuw) in het huwelijk treden, sprookjesfiguren van Alice in Wonderland ontmoeten, een moord mee oplossen, gevangen worden in een bubbel, middelpunt zijn van een goochellact of bij een messenwerpen de kok, een muzikale bingo meespelen, maar ook rustig gaan zitten genieten of mee swingen op de muziek van allerlei soorten muziekgezelschappen. Juist die enorme variëteit en de wisselwerking tussen amateurs en professionals maakten het festival tot een gezellig uitje voor het hele gezin.

Uitverkocht
Veel bekijks trok The Lemon Barrel, het rollende gevaarte over het festivalterrein, dat door menskracht voortbewogen wordt. Dit jaar vormde het een grote analoge DJ-booth, waarbij het ritme van allerlei ‘muziekinstrumenten’ al van verre te horen was. Het overstemde op straat het geluid van zingende koren, drumband, doedelzakken, ukelele-, orgel- en gitaarmuziek dat van achter de huizen te horen was.

Alle locaties waren herkenbaar aan prachtige, unieke, Halve Zolen, in de aanloop naar het festival gemaakt door de leden van WaspikKunst. Dat gold alleen niet voor de twee geheime locaties. Deze locaties, midden in de natuur, waren per Tuktuk bereikbaar en hier verzorgden ROC-studenten interactieve optredens. Het Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder was het middelpunt van Theaterfestival ‘Acting Out’, waarvoor alle voorstellingen volledig uitverkocht waren.

De derde editie van het Halve Zolen Festival zal volgend jaar als vertrekpunt Waspik hebben, om vervolgens richting de Gemeente Heusden te tuffen. Immers de Halve Zolenlijn die van 1886 tot 1972 de plaatsen van de Langstraat via het spoor met elkaar verbond, vormt de leidraad in de thematisering van dit festival.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen