Handreikingen tijdens de aanhoudende droogte van de gemeente Heusden

Foto: Pixabay

Het is al een aantal weken erg heet en droog in ons land en het ziet er naar uit dat dit extreme weer ook nog enige tijd aanhoudt. Dit levert steeds meer problemen op. Om die zoveel mogelijk het hoofd te bieden, geven we hieronder enkele handreikingen.

Smeren en drinken
Het RIVM adviseert om bij extreme hitte geen intensieve activiteiten te ondernemen. Is het niet mogelijk die uit te stellen, zoek dan zoveel mogelijk een koele plek of schaduw op. Het is daarnaast belangrijk voldoende te drinken, bij voorkeur water. Houd met name bij kinderen en ouderen goed in de gaten of ze voldoende drinken.

Omdat de schadelijke werking van de zonnestralen momenteel erg groot is, adviseren we je niet te lang in de zon te blijven. In ons land is de zonnekracht tussen 12.00 en 15.00 uur het sterkst. Ga je in de zon, zorg dan dat je jezelf en je kinderen goed insmeert met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Zorg ervoor dat kinderen niet te lang in de zon spelen.

Wees tot slot alert op insecten, vermijd plakkerige handen en gezichten. Het is beter om limonade niet buiten te schenken.

Raadpleeg ook de hittetips van GGD Hart voor Brabant

Niet roken
Door de aanhoudende droogte kan zelfs het kleinste vonkje rampzalige gevolgen hebben voor de natuur. In alle natuurgebieden in de gemeente Heusden geldt daarom een permanent rookverbod. Ook is het daar verboden open vuur te gebruiken of te barbecueën. Dit verbod geldt ook voor het gehele Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Daarnaast vragen wij je geen lege flesjes of blikjes in de natuurgebieden achter te laten, omdat die in combinatie met de zon brand kunnen veroorzaken.

Voor de overige gebieden geldt het verzoek om extra waakzaam te zijn met vuur en andere warmtebronnen. Let er bijvoorbeeld op dat je je auto met hete uitlaat niet in het uitgedroogde gras parkeert. En gooi niet achteloos je sigaret uit het raam van je auto.

Watergebruik
Hoewel en nog geen tekort aan drinkwater dreigt, dringen de waterschappen in ons land aan op een bewust gebruik van water. Douche bijvoorbeeld niet langer dan strikt noodzakelijk en gebruik het water in het zwembadje na afloop voor het beregenen van de planten in uw tuin.

Waterschap Aa en Maas heeft per 1 augustus een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater in de Koningsvliet afgekondigd. In dit gebied ten westen van ’s-Hertogenbosch is het verboden om grasland en sportvelden overdag tussen 11.00 en 17.00 uur te beregenen uit oppervlaktewater.  Dit verbod geldt ook voor delen van de gemeente Heusden. Zie kaartje.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

Reacties

article
32136
Handreikingen tijdens de aanhoudende droogte van de gemeente Heusden
Het is al een aantal weken erg heet en droog in ons land en het
https://heusden.nieuws.nl/nieuws/20180803/handreikingen-tijdens-aanhoudende-droogte-gemeente-heusden/
2018-08-03T11:09:54+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/159/2018/08/02161858/feet-1853291__340.jpg
Gemeente, Nieuws