Volg je tuin afval naar Biezenmortel

Foto: Wilhelmien Marti

Op vrijdagmiddag 12 oktober a.s. organiseert de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) een excursie naar Van Iersel Compost in Biezenmortel. Doel is met eigen ogen te zien hoe het tuinafval van de gemeente Heusden hier wordt ontvangen en verwerkt. Graag van tevoren aanmelden via [email protected]. Na aanmelden ontvangt u details over tijd en locatie.

GFT staat voor groente, fruit en tuinafval. Van Iersel in Biezenmortel verwerkt tuinafval van openbare, particuliere en professionele bronnen tot hoogwaardige compost en andere soorten bodemverbeteraars. Bodemverbeteraars stimuleren het bodemleven, brengen voedingsstoffen voor de plant en zorgen voor een betere structuur, afwatering en buffercapaciteit in de bodem. Zij maken van uw tuin afval weer 100% natuurlijke (organische) meststoffen en bodembedekkers, waarmee u uw tuin kunt bemesten en de bodem kunt verbeteren.

Deze activiteiten zijn onderdeel van een programma waarin het afval wordt gevolgd. Doel is mensen inzicht te geven in het resultaat van afvalscheiding en zo minder grijs afval te krijgen. Daarnaast zal er aandacht zijn voor het verminderen van de totale hoeveelheid afval: hoe kun je ook daar als burger en bedrijf aan bijdragen. De vereniging organiseert in het kader hiervan excursies, lezingen en workshops.

In het komende half jaar zijn verder excursies gepland in relatie tot de volgende afvalstromen: papier, apparaten, rioolwater en glas. Eerdere excursies waren gericht op afvalverzameling, PMD-scheiding, plastic hergebruik, glas hergebruik, en vervuiling van oppervlaktewater.

De gemeente Heusden is in 2017 begonnen met omgekeerd inzamelen. Al met al zijn er zeker tien verschillende afvalstromen; onder andere PMD, GFT, papier, glas, textiel, batterijen, apparaten. Al deze stromen worden verwerkt en (deels) gerecycleerd. Alleen het restafval, het grijze afval genoemd, wordt verbrand. Afval betekent dat grondstoffen zijn verbruikt. Steeds meer grondstoffen raken schaars. Hergebruik van grondstoffen is beter voor het milieu en voor uw portemonnee.

Kijk op www.natuurenmilieuheusden.nl  voor komende activiteiten.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen