Tentoonstelling 175 jaar Harmonie Drunen

Harmonie Drunen vult in oktober de expositieruimte in de Bibliotheek van Drunen. De vereniging bestaat dit jaar 175 jaar en kent een rijke historie binnen en buiten de Gemeente Heusden.

De tentoonstelling toont onder andere (oude) blaas- en slagwerkinstrumenten, oorkondes van concoursdeelnames, vaantjes en krantenknipsels. En ook de concertreizen die de vereniging maakte, binnen en buiten Europa, worden uitgelicht. De expositie geeft goed weer hoe gevarieerd de vereniging is in beeld en geluid. Kom kijken en luisteren!

De tentoonstelling is opgebouwd langs vier pijlers:
< Van vroeger tot nu
< Samen op concours
< Concertreizen
< Een bloeiende vereniging

Het ontstaan
Harmonie Drunen ontstaat in 1843 met de oprichting van De Eendracht. Deze gaat in 1902 verder als De Volharding. In 1882 wordt een tweede muziekvereniging opgericht: de Jongenscongregatie, deze gaat later door als Beatrix. In 1960 fuseren De Volharding en Beatrix en gaan zij verder onder de naam Harmonie Drunen. Het boek ‘Eendrachtig met Volharding en Roomse Blijheid’ van Peter de Jongh geeft een mooi overzicht van de historie van de vereniging.

Blaas- en percussiemuziek
De muziekvereniging bestaat uit het verschillende orkesten. Het Symfonisch Blaas Orkest (SBO) en de Slagwerkgroep vormen de grootste onderdelen van de vereniging. Beide orkesten zijn succesvol en promoten de amateur blaas- en percussiemuziek op hoog niveau in Nederland en daarbuiten. Binnenkort organiseert de vereniging een groot muziekspektakel: Memories & Dreams. Dit jaar gaat de opbrengst naar het Liliane Fonds.

Muziekopleiding
Om samen muziek te leren spelen en muzikaal te ontwikkelen, starten beginnende muzikanten in de blazers- of slagwerkklas. Er wordt samengewerkt met enkele basisscholen in de gemeente om kinderen kennis te laten maken met muziekinstrumenten. Nadat meer ervaring is opgedaan en het muzikale niveau stijgt kunnen muzikanten via het Opleidingsorkest (of rechtstreeks) doorstromen naar de Slagwerkgroep en het SBO. Diverse leden hebben door de jaren heen besloten hun vak te maken van muziek en volgden een opleiding aan het conservatorium.

Expositie Harmonie Drunen 175 jaar Gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van de Bibliotheek Drunen. Rooseveltstraat 32

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

 

Reacties

gallery
34332
Tentoonstelling 175 jaar Harmonie Drunen
Harmonie Drunen vult in oktober de expositieruimte in de Bibliotheek van Drunen. De vereniging bestaat
https://heusden.nieuws.nl/nieuws/20181011/34332/
2018-10-11T12:04:53+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/159/2018/10/11120007/IMG_3310.jpg
Nieuws