Vliegtuigcrashes ’40-‘45 in Midden-Brabant

Foto: HKK Onsenoort

Door de heemkundekring Onsenoort is onlangs het boek ‘Vliegtuigcrashes ’40-45 in Midden-Brabant’ uitgegeven. Dit boek is het levenswerk van Pouwel Pouwels (1932-2015) uit Elshout. Het is het resultaat van jaren speurwerk en behandelt zeer gedetailleerd de tweeëndertig vliegtuigcrashes tijdens de Tweede Wereldoorlog in het gebied tussen Geertruidenberg en ’s-Hertogenbosch.

In dertig hoofdstukken komen alle in Midden-Brabant neergestorte bommenwerpers, jachtvliegtuigen en zweefvliegtuigen, Geallieerd zowel als Duits aan bod. Er is aandacht voor de aard van de crash, de oorzaak, de nasleep en de menselijke kant. Het boek is geïllustreerd met meer dan 150 foto’s die, voor een groot deel, nog nooit eerder in boekvorm zijn verschenen. Tevens een inlegvel met de exacte locaties van de neergekomen vliegtuigen.

Het boek vertelt het verhaal van vliegtuigbemanningen die iedere keer weer hun leven in de waagschaal stelden en burgers die hen, ook met gevaar voor eigen leven, hielpen ontsnappen. Dit boek maakt weer eens duidelijk hoe fel de luchtoorlog was in de jaren 1940 tot 1945 en hoeveel slachtoffers er daarbij vielen. Kortom, het is een uniek document voor eenieder die geïnteresseerd is in de (lucht)oorlog of in de lokale geschiedenis.

Het boek met een mooie harde kaft kost €15,- en is verkrijgbaar bij de boekhandels Sikkers in Drunen en Plantage in Waalwijk of te bestellen bij de heemkundekring via [email protected] of 0416-320995.

Het levenswerk Pouwel Pouwels, gefascineerd door de luchtoorlog.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen