Lezing Martelaren van Gorcum

Foto: HKK Onsenoort

Op maandag 5 november organiseert  HKK Onsenoort een lezing over de „Martelaren van Gorcum‟ in ‟t Rad te Elshout, Kerkstraat 39. De lezing begint om 19.30 uur en de toegang is €4,- incl. een kop koffie/thee bij binnenkomst. Aanmelden is gewenst via [email protected] of 0416-320995.

In de nacht van 8 op 9 juli 1572 werd in Brielle een groep geestelijken, die trouw aan het katholieke geloof en de paus bleven, door watergeuzen gemarteld en opgehangen. Roy Tepe, gastconservator van het Gorcums Museum vertelt op die avond over hetgeen met de groep destijds in Gorcum en Brielle gebeurd is, de samenstelling van de groep, over de zaligverklaring in 1675, de heiligverklaring in 1867 en over de latere verering in Brielle. Tot de groep martelaren behoorden ook twee Norbertijner priesters, waardoor in de vroegere Norbertijner parochies in onze omgeving (Bokhoven, Elshout, Engelen, Haarsteeg, Hedikhuizen en Vlijmen) nog veel herinnert aan de Martelaren van Gorcum.

Maar ook in Drunen bevinden zich zulke herinneringen. Dat heeft te maken met de groep Drunense zouaven, die in 1867 bij de heiligverklaring van de Martelaren in Rome aanwezig was. Bart Beaard maakte een inventarisatie van alle herinneringen en vereringen in ons heemgebied. Aansluitend aan de lezing van Roy Tepe zal hij een presentatie geven van deze inventarisatie.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen