Lezing Maxim Februari over toenemende vervreemding van onze leefwereld

Foto: Maxim Februari

Technologische vooruitgang brengt ons veel goeds, maar er is ook een keerzijde: kinderen zijn gekluisterd aan hun tablet en spelen niet meer buiten met hun vriendjes, en overheden en bedrijfsleven gebruiken algoritmes om ons gedrag te volgen of zelfs te beïnvloeden.

Op donderdagavond 22 november geeft Maxim Februari in de Cultuurtoren te Nieuwkuijk een lezing over zijn werk en activiteiten, die grotendeels te maken hebben met de toenemende vervreemding van onze eigen leefwereld.

Maxim Februari
Maxim Februari (1963) is een Nederlands filosoof, jurist, schrijver en columnist. In 1989 kwam zijn eerste roman uit, De zonen van het licht, waarvoor hij de Multatuliprijs ontving. In 2014 heeft hij gewerkt aan het leven, waardoor zijn pseudoniem Marjolein Februari wijzigde naar Maxim Februari. Van 1999 tot juli 2010 schreef Februari columns voor de Volkskrant, sindsdien voor NRC Handelsblad. In 2008 ontving Februari de Frans Kellendonk-prijs voor zijn gehele werk.

Voor Maxim Februari staat één begrip centraal in zijn rijke oeuvre: door het toenemende gebruik van allerlei data wordt onze werkelijkheid gereduceerd tot data over die werkelijkheid. Februari’s ideeën daarover zijn neergelegd in de romans Grip en Klont, maar hij is ook actief binnen de maatschappelijke organisatie ‘Bij voorbaat verdacht.nl’. Deze groep heeft een proces tegen de landelijke overheid aangespannen, omdat gegevens die burgers in vertrouwen delen met de overheid zonder hun toestemming of medeweten tegen deze burgers gebruikt worden.

In zijn lezing zal Maxim Februari op een lichte en humoristische manier een aantal vragen aan de orde stellen die de technologische vooruitgang oproept. Hoe kunnen we greep houden op de vooruitgang? Hoe voorkomen we de schending van onze privacy? En, veel belangrijker nog: hoe waarborgen we de veiligheid van de burger en de rechtsstaat?

De lezing van Maxim Februari vindt plaats op donderdag 22 november vanaf 19.30 uur in de Cultuurtoren op het terrein van de voormalige abdij Mariënkroon, Abdijlaan 6a te Nieuwkuijk. Toegangskaarten kosten 10 euro (Ghesellen krijgen korting) en kunnen gereserveerd worden via www.honsoirde.nl.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen