Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk Wedstrijd om de Robert Pullen Trofee

Foto: Gilde St Joris Onsenoort en Niewkuijk

Zaterdag 12 januari rond de klok van 13:30 uur. Vanmiddag zal er door 20 gildebroeders en en zusters gestreden worden om de “Robert Pullen trofee”. De trofee is destijds door een van de toen trouwe bezoekers (Jacob Vos-informatie verkregen uit betrouwbare bron) die graag iets voor het gilde wilde doen.

Betreffende schonk deze beker rond de eeuwwisseling deze trofee en verbond er bij het beschikbaar stellen wel een voorwaarde aan: “De beker moest wel de naam Robert Pullen Trofee” dragen vernoemd naar een van onze oudste Gildebroeders Bart Pullen. De beker is maar liefst 104 cm hoog en rijk gedecoreerd. Het is ieder jaar traditie dat een van de eerste wedstrijden van het jaar bestaat uit het schieten om deze trofee. Ondanks de verruiming van de activiteiten in de komende jaren en het voortschrijdend inzicht en vernieuwingen  binnen de gilden in zijn algemeenheid, menen wij als gilde enkele traditie toch in ere te houden.

Het bijzondere aan dit evenement is dat er geschoten wordt met authentieke wapens waarvan sommigen zelfs dateren uit 1875. Deze wapens behoren toe aan de privé verzameling van een onzer gildebroeders (Adwan de Pinth die thans ook onze koning is). Ook hij vervaardigt eigenhandig de kogels van zogenaamd “zwart kruid” evenals de kogelpunten. Voor de kenners onder de lezers het gaat hierbij om patronen van 9,5 tot 11,5 mm.

Terug naar de wedstrijd, als vermeld waren er 20 deelnemers. Na 4 ronden, het is dan ongeveer 15:30 uur en er zijn 80 sloten gelost is het doel nog niet naar beneden gehaald. Er wordt een korte pauze ingelast om de schutters ook gelegenheid te geven om deel te nemen aan de 3e wedstrijd die in het teken staat van het onderlinge winterkampioenschap. Nadat dit is afgedaan wordt de strijd om de eerder aangehaalde trofee hervat. Het is in het begin van de 6e ronde dat bij het 105e schot het doel nar beneden wordt “geschoten”. Degene die dit “winnende” schot loste behaald hiermee de trofee. Hij, Marco de Pinth mag nu een jaar lang deze geweldige wisselbokaal laten sieren op een locatie die hij passend vindt. Na beëindigen van de wedstrijd werd er onder het genot van een hapje en een drankje door het gilde nog gezellig na gebuurt. Er kan gesproken worden van een gezellige, in goede harmonie verlopen middag. Ondanks dat de weergoden ons niet geheel goed waren gezind stellen wij het als gilde toch op prijs dat er zoveel schutters aan deze middag hebben deelgenomen.

Terug naar de orde van de dag. Naast de gebruikelijk activiteiten en de competitie wedstrijden is het gilde thans druk met het voorbereiden van onze kring dag op 30 juni 2019. Over deze dag zult u in de komende perioden meer lezen. Mocht u nu denken dat gilde en die kring dag spreken mij wel aan dan bent u bij deze van harte uitgenodigd eens een bezoek te brengen aan onze accommodatie aan de Meerdijk nabij de Emmamolen te Nieuwkuijk. Graag tot zo een gelegenheid.

Namens het gilde
ir. J.M.J.M. (Michel) Omtzigt
Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk
Public Relations & 1e Jonge Deken

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen