Vestingstadje Heusden gaat twee dagen terug naar middeleeuwen

Foto: Bourgondisch Heusden

Het vestingstadje Heusden maakt zich op voor een nieuwe editie van het midzomerfestijn Bourgondisch Heusden. Op zaterdag 22 en zondag 23 juni gaan historie en gastronomie hand in hand op het terrein rond de kasteelruïne. Op vrijdag opent culinair-historisch journalist Onno Kleyn het tweedaagse evenement met een lezing waarin hij zijn publiek meeneemt op een culinaire reis die start in de middeleeuwen en eindigt in het heden.

Het kasteelterrein nabij de rk-kerk aan de Hertogin Johanna van Brabantstraat is twee dagen het domein van smaken en geuren van de middeleeuwen, ambachtslieden, muzikanten en tientallen historische figuranten. Kortom, Heusden gaat terug in de tijd op de plek waar in de 12e eeuw een kasteel werd gebouwd waaromheen in de daaropvolgende eeuwen de stad werd gebouwd.

Culinaire geneugten
Zaterdag 22 juni is het publiek vanaf 12.00 uur welkom op het kasteelterrein om te proeven van de culinaire geneugten van vroeger tijd. Op het voedselplein draait een varken aan het spit, wordt paling gerookt en verschillende soorten soep bereid. ‘De Zoete Inval’ bakt suikerkrakelingen en middeleeuwse wafels. Neem een kijkje in de kraampjes waar sambal en mosterd worden gemaakt. Het publiek kan tegen betaling van het vele lekkers genieten.
Ambachtslieden zijn in een sfeervolle entourage druk in de weer met leer bewerken, tin gieten, glas in lood, schoenen en tollen maken.
Het professionele muziekgezelschap Goet ende Fyn zorgt met oude Nederlandse, Vlaamse en Franse liederen voor het muzikale sausje tijdens Bourgondisch Heusden. Het ensemble begeleidt zichzelf op authentieke instrumenten waaronder koehoorns en vedel.

Wonderdoener
Jannes de Goochelaar schudt op zaterdag ware wondertjes uit zijn mouw. De middeleeuwse wonderdoener schuwt de alchemie en hekserij niet. Maar wees gerust, Jannes zorgt voor aangenaam komisch plezier. Het publiek kan zich dus gerust eens bij de neus laten nemen… Op zondag maakt Jannes plaats voor de muzikale nar Fabula.

Tientallen figuranten zorgen op beide dagen op geheel eigen wijze voor vaak hilarische interactie met het publiek. Zo zullen de schout en zijn schepenen “fout” gedrag onherroepelijk aan de kaak stellen. Bezoekers zijn gewaarschuwd! En als hij niet ergens langs de gracht zijn roes ligt uit te slapen, zal ongetwijfeld ook de dronken lor opduiken. Neem ruim de tijd om te luisteren naar de verhalenvertellers.

Kinderopvang Pidie Plokwok vermaakt de kinderen met leuke spelletjes en knutselactiviteiten. De jeugd kan tegen betaling van 2 euro deelnemen aan een schilderworkshop onder leiding van Ingeborg Schot. Verspreid over beide dagen worden workshops handboog maken gegeven. Ook kan de bezoeker ervaren hoe het voelt om zelf met een boog te schieten.

Prijsuitreiking
Op zaterdag maakt burgemeester Willemijn van Hees om 15.00 uur op het kasteelterrein de winnaar van de Henk Willems Cultuurprijs 2018 bekend. Een half uurtje later wordt deze ceremonie gevolgd door de bekendmaking van de winnaar van de Dromen.Doen.Heusden.-award 2018 in de categorie sporter.

Bereikbaarheid
De organisatie adviseert bezoekers die per auto naar Bourgondisch Heusden komen gebruik te maken van de bewegwijzerde parkeerterreinen rond de vesting. Het festivalterrein is prima bereikbaar per fiets.

Algemene informatie
Bourgondisch Heusden is een tweejaarlijks evenement dat wordt georganiseerd onder de vlag van Stichting Vestingstad Heusden.

Data en tijden:
zaterdag 22 juni 12.00-21.00 uur,
zondag 23 juni 12.00-17.00 uur.

Locatie: Kasteelterrein, Hertogin Johanna van Brabantstraat. Entree: gratis.

Aanmelden als figurant kan via: [email protected] Voor meer informatie over het evenement mail naar: [email protected]

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen