Heemkundekring Onsenoort organiseert dorpswandeling Nederhemert-Zuid

Foto: Ad Hartjes

Zondag 21 juli organiseert heemkundekring Onsenoort een dorpswandeling Nederhemert-Zuid oftewel “’t Aailand”. De twee uur durende wandeling o.l.v. de gidsen Bart Beaard en Ad Hartjes begint om 10.00 uur op de parkeerplaats bij de speeltuin. Het is gewenst om goede wandelschoenen of laarzen te dragen. Aanmelden is niet nodig. Informatie bij het secretariaat: 0416-320995 of [email protected].

Het gehele eiland Nederhemert-Zuid heeft de status van Rijksbeschermd Dorpsgezicht en het merendeel van de gebouwen heeft de status van Rijks- of gemeentelijk monument. Vanaf de speeltuin, die inmiddels bijna 100 jaar oud is, komen we bij de kerk en het kerkhof van de Hersteld Hervormde Gemeente, lopen we over het pad ‘De Bil’, langs boerderij ‘De Hoef’ en door de voormalige fortificatie ‘De Schans’. We steken de Moffendijk over, waar vroeger de ‘dikke boom’ stond en hebben dan zicht op buurtschap Bern. Vervolgens komen we langs een mooie kruidentuin, kijken we bij het Hemerste Veer, lopen door de Gemeint en zien we de grote sequoiabomen bij het kasteel. Helaas kunnen we bij het 14e eeuwse kasteel niet naar binnen. Ook staan we even stil bij de prachtige woningen langs de Kasteellaan en wordt verhaald over de vroegere Eista-werf.

Boerderij ‘De Hoef’, in `1660 gebouwd door de rentmeester in Nederhemert. Het pand ligt op een woerd, een verhoging, veilig voor het hoge water. Foto Ad Hartjes.

 Vlakbij het veer naar Nederhemert-Noord ligt een kruidentuin en José Jeuken kweekt er keuken- en medicinale kruiden. Foto Ad Hartjes.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen