Groen Links Heusden stelt vragen bij de kap van bomen op de Elshoutse Dijk

Foto: Groen Links Heusden

Waardevolle bomen langs de Elshoutse Zeedijk dreigen te worden omgelegd. GroenLinks Heusden stelde het college hier vragen over.

Langs het fietspad tussen Elshout en Doeveren staan prachtige, gezonde essen van ongeveer 75 jaar oud. “Ze maken de ruimtelijke beleving van de dijk nog sterker”, zo staat in de gemeentelijke “Ontwikkelingsvisie van de Zeedijk”. De Elshoutse Zeedijk maakt deel uit van de Zuiderwaterlinie, waar de gemeente historische elementen herstelt. De bomen worden geroemd als waardevol landschappelijk element. Daarnaast zijn de bomen van groot belang als leefgebied voor vogels en insecten en onze zo belangrijke luchtkwaliteit.

De enige reden voor de kap zijn boomwortels, die het asfalt omhoog drukken. Dat is inderdaad een probleem. Heusden kan echter  -met behoud van de bomen-  dit probleem op een heel eenvoudige, vrij goedkope en duurzame manier oplossen.

Veel Brabantse gemeenten gingen haar hierbij met succes voor. In plaats van asfalt is het mogelijk een fietspad aan te leggen met een goede vlakke ondergrond en een toplaag van een heel fijne grit-structuur, zodat een vlak verhard fietspad ontstaat. Iedereen kan zo zonder problemen fietsen en volop genieten van de schitterende Zeedijk!

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Reacties

0