Presentatie boek met 75 persoonlijke oorlogsverhalen ‘Brabant, brug naar vrijheid’

Foto: Visit Brabant

Brabant Remembers presenteerde vandaag in Toonzaal Willem Twee Den Bosch het boek Brabant, brug naar vrijheid; een verhalenbundel vol persoonlijke, ingrijpende en inspirerende Brabantse oorlogsverhalen.

In de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. In het boek Brabant, brug naar vrijheid staan bijzondere en inspirerende verhalen: groot en klein, over mobilisatie, verzet collaboratie en bevrijding. Verhalen waarin een levensveranderende gebeurtenis, keerpunt of dilemma centraal staat. Meer dan vijfenzeventig persoonlijke verhalen. Samen geven ze een goed beeld van de impact van de Tweede Wereldoorlog op de samenleving. Daarnaast zijn de verhalen verrijkt met verschillende essays en historische kaders die het tijdsframe en bijzondere gebeurtenissen duiden.

Directeur Brabant Remembers Femke Klein is trots. “Bijzonder is dat deze verhalen echt zijn opgehaald. In 2017 en 2018 hebben we regio-bijeenkomsten georganiseerd en daar zijn meer dan 600 verhalen verzameld. We hebben een selectie gemaakt en dit is het resultaat. Ik ben er ontzettend blij mee. Het is niet óns verhaal dat we vertellen, wij hebben anderen een podium geboden.” De verhalen vormen het uitgangspunt voor een provincie breed programma en (inter)nationale campagne Brabant Remembers.

Niet wegkijken als het moeilijk wordt
In Brabant, brug naar vrijheid staan verhalen die onze emotie raken, omdat we ons kunnen inleven in de hoofdpersonen of degene die zij met hun keuzes beïnvloeden. Door deze verhalen op ons in te laten werken, leren wij lessen over moreel handelen. Ze verrijken ons met inzichten. Ze leren ons iets over keuzes. Sommige verhalen in dit boek geven je wellicht een ongemakkelijk gevoel. Want net als angst en onrechtvaardigheid, zijn schaamte en schuld onlosmakelijk met de oorlog verbonden. Toch moeten we deze verhalen blijven vertellen, hoe pijnlijk ze ook zijn. Wat we mogen niet wegkijken als het moeilijk wordt.

Verzamelen en selecteren
Om tot deze verhalen te komen is Brabant Remembers samen met Erfgoed Brabant actief Noord-Brabant ingetrokken. Honderden verhalen werden verzameld en allen even waardevol, maar ze konden niet allemaal geselecteerd worden. Een onafhankelijke Inhoudelijke Raad, bestaande uit historici en storytellingexperts, heeft de definitieve selectie gemaakt. De verhalen zijn geselecteerd op basis van thema, geografische spreiding, het dilemma en de mate waarin zij illustratief kunnen zijn voor andere gelijksoortige gebeurtenissen. Veel mooie en indrukwekkende verhalen zijn niet geselecteerd, maar kunnen binnen de eigen gemeente wel een plek krijgen.

Zo’n dertig verschillende schrijvers hebben een bijdrage geleverd aan deze bundel. Ieder met een eigen benadering en schrijfstijl. Deze bundel is geen eindproduct. Het is ook geen ­geschiedkundig naslagwerk. Het is een prachtige, rijke verzameling van persoonlijke verhalen dat de basis vormt voor het cultureel programma van Brabant Remembers.

Boek te koop
Het boek Brabant, brug naar vrijheid is online te koop via bol.com en geschiedenis-winkel.nl voor € 19,44.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen