Ultimo september 2019, Kerst “sfeer” in Nieuwkuijk

Foto: Vaktornix

Zondagmiddag op het terras bij de Emmamolen. Het is alsof ik in een kerstsfeer ben beland. Er staan kerstbomen die kleurrijk versierd zijn, onder een mooie overkapping die ook het kerstfeest uitademt, hebben zich vele gasten verzameld.

Op het podium is een “welgestelde” familie neergestreken in de vorm van leden van de Cabaretgroep “Vaktornix” uit Nieuwkuijk. Elk jaar brengen zij een voorstelling voort die altijd weer gelinkt is aan een thema, dit jaar was het thema: ”Alweer een jaar voorbij”.

De show vangt aan met een gezin bestaande uit zonen en een dochter en een vader die weduwnaar is geworden. Om hun overleden moeder te gedenken hebben ze opgevat om rond de kersttijd bij elkaar te komen en van gedachten te wisselen om zo samen het voorbije jaar de revue te laten passeren. Net zoals in vele families ontstaan er tijdens zo een samenzijn nogal eens prikkels. Zo ook hier de zonen en de dochter zijn enigszins geagiteerd in de verhoudingen tussen hun en de “kouwe kant” over en weer ontstaan enkele twistpunten. Ook komen er soms spoken uit de kast, ook hier dus. De “Lange” de oudste zoon en zijn vriendin laten zich ontvallen dat zij weg willen naar een ander land omdat zij zich hier niet meer “prettig” voelen. De jongste geeft aan dat hij zich niet meer gelukkig in zijn huidige relatie voelt. De vader probeert het geheel onder controle te houden en geeft aan dat eenieder zijn eigen geluk moet volgen. De familie besluit uiteindelijk om op vakantie te gaan en kiezen daarvoor een warm land uit, de keuze valt op Tunesië. Echter de reis daar naar toe verloopt niet geheel vlekkeloos uiteindelijk belanden ze via Tirol toch in het “beloofde” land. Daar doen zich een aantal dingen voor en het besluit van de oudste zoon om daar te blijven mislukt. Ze keren terug naar Nederland. Zoals gebruikelijk wordt er rond de kerstdagen weer bij elkaar gekomen. Vader is blij dat ze allemaal weer thuis zijn.

Tijdens de ontmoeting “Alweer een jaar voorbij” vertellen zij hun vader hoe het afgelopen jaar is verlopen. Het plan van de oudste zoon om zich in een ander land met andere culturen te vestigen is op niets uitgelopen, immers hij kon niet wennen aan de cultuur van dat land, een van de schoondochters is er tijdens hun verblijf achter gekomen dat ze niet “echt” op mannen valt en is verliefd geraakt op hun allochtone buurvrouw die op de reis als “hulpje” is meegegaan. Zo u kunt lezen in iedere familie gebeuren dingen en ook tijdens vakanties komen soms zaken aan het licht die voor kort niet bekend waren. Omdat een van de zoons dus gaat scheiden en dat financiële consequenties met zich mee brengt wordt een symbolisch collecte onder de toeschouwers gehouden. De opbrengst is kostendekkend, het publiek wordt bedankt en hiermee is min of meer een einde aan de show gekomen. Tijdens de show werden diverse populaire Nederlandse liederen ten gehore gebracht waarbij de tekst door “Vaktornix” was aangepast aan het thema. Na de voorstelling was er nog een ruime nazit waarbij eenieder kon napraten en onder het genot van een drankje en een hapje de middag gezellig kon voortzetten. Vaktornix gaat verder op de ingeslagen weg en met dezelfde enthousiasme hun voorstellingen voorzetten.

“Vaktornix” kan terug kijken op twee geweldige voorstellingsdagen, waar vele inwoners van Nieuwkuijk van hebben genoten. Als inwoner van Nieuwkuijk wil ik hen danken voor de geweldige voorstellingen. Het was geweldig

J.M.J.M. (Michel) Omtzigt Kapitein der Genie BD 101GNBAT

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen