ANPR-camera’s bewijzen hun nut

Foto: Nando de Groot

In 2017 startten de gemeenten Vught en Heusden, de politie en het OM, een proef met ANPR-camera’s voor bestrijding van criminaliteit. De automatic number plate recognition beloofde de inzet van de politie efficiënter te maken, de heterdaadkracht te vergroten, een beter beeld te geven van de criminaliteit in de twee gemeenten en zo bij te dragen aan het terugdringen van criminaliteit.

De proef concentreerde zich op het terugdringen van voertuigcriminaliteit en is inmiddels geëvalueerd. Conclusie: het is duidelijk dat iedereen enthousiast is over de toegevoegde waarde van het middel ANPR-camera’s.

Evaluatierapport en raadsinformatiebrief

De camera’s maken efficiëntere inzet van de (erg) beperkte capaciteit van de politie mogelijk en vergroten de heterdaadkracht. De politie kan direct actie ondernemen na een ‘hit’ van de camera’s. Hier zijn concrete voorbeelden van, waaronder de aanhouding op heterdaad van een autodief in Vlijmen en het voorkomen van suïcide door een verwarde persoon in Vught.

Veel duidelijker beeld van de criminaliteit
De data uit de pilot geven een veel duidelijker beeld van de criminaliteit in Vught en Heusden. Schokkend zijn de duizenden ‘hits’ op ondermijnende criminaliteit op een totaal van zo’n 34.000 ‘hits’ in beide gemeenten. Heusden en Vught zijn groot voorstander van verdere inzet van ANPR-camera’s. Met politie en justitie verkennen we mogelijkheden om dat te doen. Daarvoor zullen de ANPR-‘hits’ nader geanalyseerd moeten worden. Daarna bekijken de samenwerkende overheden of het middel ANPR-camera’s een bijdrage kan leveren aan de bestrijding van de criminaliteit.

Big Brother of slimmer werken?
“ANPR-camera’s schenden de privacy, het is net ‘big brother’ en data van onschuldige burgers zijn in gevaar.” Het zijn enkele zorgen, die er kunnen leven rondom deze camera’s. Deze zorgen nemen we bij deze graag weg. Het klopt dat de camera’s ieder kenteken fotograferen. Vervolgens worden deze kentekens vergeleken met drie categorieën referentiebestanden:

< Categorie 1 gaat om het opsporen van vermiste personen, het aanhouden van bepaalde verdachten en het ontnemen van vermogen en/of het ten uitvoer leggen van een vonnis van veroordeelden.
< Categorie 2 gaat om het detecteren en/of doen stoppen van strafbare feiten. Dit gaat vaak om een specifiek crimineel fenomeen, bijvoorbeeld voertuigcriminaliteit of ondermijning, en in deze bestanden staan personen die in systemen van de politie gelinkt worden aan dit fenomeen.
< Categorie 3 gaat om het inwinnen van informatie bijvoorbeeld om zicht te krijgen op een specifiek crimineel fenomeen.

Staat een kenteken in een referentiebestand, dan kan er gehandeld worden op een ‘hit’. Alleen met toestemming van een officier van justitie kan iemand in een referentiebestand geplaatst worden. Staat je kenteken niet op een lijst, dan wordt de gemaakte foto verwijderd. Alleen de kentekens worden gecontroleerd, niet eventuele personen op de foto. Kortom, het is slimme techniek die werkt binnen de grenzen van het Nederlandse rechtssysteem. Ook dat is een reden waarom Vught en Heusden er groot voorstander van zijn.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen