Dorpswandeling door Nieuwkuijk

Foto: Nico de Bonth

Door heemkundekring Onsenoort wordt a.s. zondagochtend 20 oktober in Nieuwkuijk een dorpswandeling gehouden. Het vertrek is om 10.00 uur bij de Emmamolen. Tijdens de twee uur durende wandeling vertelt Henk Roestenburg op een aantal vertelpunten wat in de vorige eeuw er zoal in Nieuwkuijk veranderd is. De wandeling wordt gedaan aan de hand van het fotoboek ‘Dorpswandeling Nieuwkuijk & Onsenoort’.

Op een van de vertelpunten vertelt Henk over Huize Maria dat in 1900 gebouwd is en er oorspronkelijk veel anders uitzag. En dat de verandering een gevolg is geweest van een grote brand op 1 april 1989, waarna de woning een verdieping lager geworden is en de mooie dakkapel verdwenen is. Ook over het raadhuis met schoolhuis en de erachter gelegen jongensschool. Dat na de sloop van het gebouw de gevelsteen geplaatst is in de gevel van basisschool ’t Kopmas en dat de leeuw, die boven op de middenrisaliet stond, nu te vinden is in een park aan de Lijsterbesstraat.

Nieuwkuijk gezien in oostelijke richting. Deze foto is in 1954 gemaakt vanaf de steiger van de in aanbouw zijnde Nieuwkuijkse kerktoren. Foto collectie Nico de Bonth.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen