Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk aanwezig bij Hoofdlieden-dag

Foto: St Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk

Het was 12 oktober 2019 dat er in ’s-Hertogenbosch de jaarlijkse hoofdlieden-dag werd gehouden. Op deze dag worden delegaties van de Brabantse gildes uitgenodigd om hier aan deel te nemen. De dag werd traditie getrouw geopend met een gilde-mis in de Sint Jan, voorgegaan door Mgr. de Korte.

Dit jaar was het Sint Agatha gilde uit Heeze uitgenodigd om de dienst op te luisteren,  dit gilde moet volgens overleveringsverhalen zijn opgericht rond 1500. In de misviering zwaaide een vendelier het vendel tijdens de consecratie en na afloop van de mis werd er op de parade nog een vendelgroeten gebracht. Vervolgens werd vertrokken naar het provinciehuis voor het middagprogramma. Namens het gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk waren op deze dag vertegenwoordigd de Hoofdman Eric Jan van Eggelen, De koning Adwan de Pinth met zijn echtgenote Innocans en schrijver dezes als PR functionaris. Na de ontvangst met koffie/thee en een niet te versmaden worstenbroodje ging het feilloos over in de lunch. De commissaris van de Koning, Wim van de Donk, richtte een woord tot de genodigden, gilde broeders- en zusters waarna het geheel zich naar de grote zaal begaf om te luisteren naar diverse sprekers waaronder de voorzitter van de Noord Brabantse Schutter Federatie (NBFS) Jos Verbeeten. Daarnaast waren er nog enkele andere gildebroeders die het woord tot ons richtte, waarbij duidelijk naar voren kwam dat het voortbestaan van gildes staat of valt met inbreng van de jongeren onder ons. Ook de moderne media doet zijn intrede bij de gildes, getuige het feit van de invoering van de App.

Het thema van de hoofdlieden dag lag duidelijk op het vendelen. Door een van de gildebroeders werd een uiteenzetting gegeven over het vendelen alsook vonden er enkele demonstraties plaats door een vendelier die werd begeleid door een tamboer, het was een indrukwekkend schouwspel om te zien, waarbij het zogenaamd acrobatisch vendelen werd beloond met een daverend applaus. Ook werden op deze dag enkele personen onderscheiden door het krijgen van een schildje dat zij ontvingen voor de diensten die zij als gildebroeder-zuster hadden verleend ten gunste van de NBFS. De middag werd afgesloten met een informeel samen zijn rond 17:30 uur ging eenieder huiswaarts. De NBFS kan terugkijken op een geslaagde Hoofdlieden dag.

Voetnoot: Algemeen, het ontstaan gildes
De schutterij of het schuttersgilde was een militie, bestaande uit burgers, opgericht in de Middeleeuwen om de stad of het dorp te beschermen bij een aanval en de orde te handhaven bij oproer, brand of prominent bezoek. De kerntaken van de schutterij waren aldus te vergelijken met die van de hedendaagse politie: het bewaken en bewaren van orde rust en veiligheid van de burgers.
Het valt te betwijfelen of er sprake is van een echt gilde omdat het om “vrijwilligers” ging, die ook nog een ander beroep uitoefenden. De gilden hadden aanvankelijk een sterk religieus karakter, ook de schutterij beschikte vaak over een eigen kapel en altaar. Na de Nederlandse Opstand speelde het sociale karakter een niet te verwaarlozen rol. De naam schutterij komt waarschijnlijk van het schieten, eerder dan van het beschutten.
Schutterijen waren aanvankelijk gegroepeerd volgens het wapen dat ze gebruikten: de handboog, de voetboog of het geweer en later naar hun wijk. Hun oefenterreinen, de doelen, waren in bijna alle gevallen nabij de stadsmuren, zodat de eventuele schade beperkt zou blijven.

PR Man

Namens het gilde                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk                                                                                                                                                                                                                                                                                           ir. J.M.JM. (Michel) Omtzigt

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen