Wandeling Vlijmens Ven met Ad Hartjes

Foto: Ad Hartjes

Voor heemkundekring Onsenoort voert gids Ad Hartjes wandelaars a.s. zondag 17 november door het waterbergingsgebied Vlijmens Ven en over de Moerputtenbrug. De twee uur durende wandeling begint om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats bij de Venkantbrug in Vlijmen. Aan de wandeling zijn geen kosten verbonden en aanmelden is niet nodig.

Tijdens deze wandeling zal het nieuwe rondleidingsysteem van de heemkundekring gebruikt worden, waarbij Ad een microfoon met zender heeft en de wandelaars een oortelefoon met ontvanger dragen. Iedereen kan dan de uitleg goed volgen zonder dicht bij de gids te moeten staan.

Tijdens de wandeling zal Ad op de Moerputtenbrug vertellen dat tijdens de oorlogsjaren de spoorlijn door de Duitsers intensief werd gebruikt voor het transport van manden, gemaakt door de Vlijmense mandenmakers. Aanvankelijk lieten de Duitsers allerlei manden maken om het werkeloosheidsprobleem in Vlijmen op te lossen. Vanaf medio ’42 werden in Vlijmen verplicht honderdduizenden granaatmanden gemaakt bestemd voor oorlogsvoering.

De transporten van Vlijmen naar Den Bosch werden veelal doorgegeven naar de geallieerden waardoor vele transporten door Brits Spitfire-vuur onder vuur genomen werden. Vele schietgaten in schetsplaten en de brugleuning herinneren er nu nog aan. Zo was er ook een aanval met mitrailleurvuur uit twee Spitfires op 15 augustus 1944 in de buurt van de Venkantbrug. De bekende Bossche 19-jarige voetballer en leerling-machinist Ad van Lier, beter bekend als Puck, werd dodelijk getroffen. De hoofdmachinist raakte daarbij gewond.

Op 17 september 1944, tijdens Market Garden, is bij het Vlijmense station een trein met elf wagons, geladen met ~20.000 granaatmanden,  beschoten en dit was het  laatste transport.

 

Op vele plaatsen zijn in schetsplaten en in de brugleuning van de Moerputtenbrug nog inslagen van mitrailleurbeschietingen te zien. Foto Ad Hartjes.

De Moerputtenbrug gefotografeerd op een vroege ochtend. Foto Ad Hartjes.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen