Boek 75 Jaar Bevrijding en Wederopbouw van de Oostelijke Langstraat

Foto: HKk Onsenoort

Onlangs is door Heemkundekring Onsenoort een boek uitgegeven dat de bevrijding van de Oostelijke Langstraat in 1944 op 4 en 5 november beschrijft en ook de periode van wederopbouw die na de Duitse capitulatie in mei 1945 begon.

Door de ligging achter het Drongelens Kanaal bleven plaatsen als Drunen, Heusden en Vlijmen in Duitse handen terwijl de rest van de provincie (met uitzondering van het Land van Heusden en Altena) al bevrijd was. Pas na de spectaculaire militaire operatie, codenaam Guy Fawkes, werden ook uit dit gebied de Duitse troepen verdreven. Maar die bevrijding eiste een hoge tol van de burgerbevolking. Naast de 134 door een Duits Sprengkommando vermoorde Heusdenaren verloren bijna 50 burgers in andere plaatsen het leven als gevolg van de beschietingen. Het is overigens een misverstand om te denken dat met de bevrijding ook de vrijheid kwam. Het tegendeel was het geval.

De Oostelijke Langstraat werd spergebied waar alle in- en uitgaande personen streng werden gecontroleerd. Maar veel erger dat langs de tijdens die lange winter de regelmatig neervallende V-1 vliegende bommen de nodige slachtoffers maakten. Ook vielen er opnieuw doden onder de bevolking, ditmaal door de Duitse beschietingen vanaf de overkant van de Bergsche Maas. Uiteindelijk moesten de bewoners van de dorpen langs de rivier, zoals Heusden, Herpt, Hedikhuizen, Bokhoven en Engelen, zelfs hun huizen verlaten! Pas met het einde van de oorlog in 1945 mochten zij weer terugkeren en kon de daadwerkelijke wederopbouw beginnen.

Het boek, in A4 formaat, telt 230 pagina’s en is voorzien van veel foto’s en afbeeldingen en ligt te koop bij de lokale boekwinkels en het kost €22,50.

 

 De voorzijde van het boek dat door heemkundige Gien van Wijk is samengesteld. Collectie HKK Onsenoort.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen