Onderzoek naar de invloed van sporten op je nachtrust

Foto: Pixabay

In de derde en vierde klassen havo-vwo van het d’Oultremontcollege doen alle leerlingen voor het vak godsdienst-levensbeschouwing een mini-wetenschappelijk onderzoek. In onderstaande bijdrage komt een leerlinge aan het woord die onderzoek heeft gedaan naar de invloed van sporten op de nachtrust.

Zelf vind ik het altijd weer mooi om te zien hoe leerlingen zich kunnen verdiepen in een onderwerp en zo tot extra ontwikkeling komen. Haar zelfevaluatie spreekt boekdelen: “Ik heb erg genoten van dit mini-wetenschappelijke onderzoek en ik ben heel erg blij met alle kennis die ik heb opgedaan. Dit komt natuurlijk mede omdat ik ook echt geïnteresseerd was in het onderwerp dat ik had gekozen.” Van harte aanbevolen, Bill Banning (docent).

Onderzoek naar nachtrust
Heb je je wel eens afgevraagd of sporten eigenlijk helpt bij je nachtrust? En waardoor dat dan komt? In mijn wetenschappelijk onderzoek heb ik deze kwestie uitgezocht. In een wetenschappelijk onderzoek gebruik je altijd twee vormen van onderzoek: Theoretisch kader (je bekijkt zoveel mogelijk aanwezige literatuur over je vraagstuk) en Praktijkonderzoek (enquête, interview, observatie, experiment). Deze heb ik dus ook allebei gebruikt.

Als praktijkonderzoek heb ik een experiment gedaan en een interview. Het experiment heb ik als volgt gedaan: Ik heb proefpersonen een slaapdagboek gegeven. Daarin moesten zij een cijfer geven voor hun nachtrust van de afgelopen nacht in een tabel. Daarbij moesten ze rekening houden met of ze gesport hadden of niet door het in het bijpassende hokje in te vullen. De proefpersonen hebben dit voor 7 dagen bijgehouden.

Interview
Voor mijn interview heb ik mijn biologie-docente gevraagd. Ik heb een moment met haar afgesproken voor het interview op school. Toen ik haar interviewde heb ik het interview opgenomen. Na mijn interview en tijdens mijn experiment, heb ik het onderzoek in het theoretisch kader gedaan. Dit deed ik door op het internet te zoeken naar eerder onderzoek dat is gedaan naar mijn onderwerp en dat zorgvuldig door te lezen. Ook heb ik verschillende bronnen, zoals plaatjes, opgezocht en die bestudeerd. Het viel me op dat er erg veel informatie was over het verband tussen sporten en je nachtrust.

Resultaten onderzoek
Toen ik de resultaten terug had van mijn proefpersonen, heb ik uitgerekend of er over het algemeen beter werd geslapen op de dagen waarop de mensen sportten of de dagen waarop ze dat niet deden. Er kwam uit dat de mensen met 0.3 punt beter sliepen op de dagen dat ze wel gesport hadden dan de dagen waarop de niet hadden gesport. Maar dit gaf nog niet het antwoord.

Wel hielp het onderzoek in het theoretisch kader. Hieruit heb ik kunnen concluderen dat sport invloed heeft op je nachtrust, maar dat het ligt aan de tijd en de intensiteit waarmee je sport of het een positief of negatief heeft. Je slaapt goed als je weinig stress hebt, je weinig adrenaline hebt, je een goede conditie hebt, een lage hartslag hebt, je spijsvertering was minder actief is, je een lage lichaamstemperatuur hebt en je glycogeen voorraad wat kleiner is. Sporten helpt bij de meeste van deze dingen, maar werkt ook tegen het slapen. De slechte invloeden gaan gelukkig weer weg na een paar uur. Daarom is het belangrijk om tijd te laten tussen het sporten en het slapen.

Conclusie
Sporten helpt dus het beste bij het slapen als je het regelmatig ’s middags doet en bij een vrij lage intensiteit. Zo verbeter je namelijk ook het beste je conditie die helpt bij het slapen.

Evaluatie van het onderzoek
Ik vond het weer een geweldig onderzoek! Ik vond mijn onderwerp heel erg leuk. Wel valt mij op dat ik telkens onderwerpen kies die erg veel te maken hebben met de biologie. Dit vind ik daarentegen niet raar, omdat ik ook heel erg geïnteresseerd ben in de biologie. Ik heb ten opzichte van mijn vorige onderzoek wel meer inhoud. Dit komt vooral doordat ik dit keer heb gekozen om ook een interview te doen. Hier heb ik echter helemaal geen spijt van, omdat ik het heel erg leuk vond om te doen en ik er veel van heb geleerd. Ik denk ook dat het mijn onderzoek completer heeft gemaakt. Ik ben ook weer heel tevreden over mijn onderzoeksvraag. Deze was gemakkelijk te onderzoeken. Dit zorgde, samen met het leuke onderwerp, voor een goede motivatie. Het was daardoor namelijk heel leuk om te doen!

Leerlinge d’Oultremontcollege DV4B  (op eigen verzoek anoniem, naam bekend bij leraar) met medewerking van Bill Banning

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen